loadingMat mot depressioner - olivolja och fisk. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Mat mot depressioner - olivolja och fisk. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes

Medelhavskost kan göra dig glad

Epoch Times

Medelhavskost tycks kunna hjälpa mot svåra depressioner. I en ny studie i Australien lindrades symptomen hos en grupp försökspersoner när de ändrade diet och började äta mer olivolja, fisk, kyckling, nötter och ägg.

Studien, som publiceras i BMC Medicine, är liten. Endast 67 personer deltog, varav 33 behandlades med medelhavskost, och 34 tjänade som kontrollgrupp. Men resultaten bedöms ändå som intressanta.

Samtliga deltagare hade diagnosticerats med medelsvår till svår depression, varav en klar majoritet använde någon form av terapi för att avhjälpa sitt tillstånd.

Efter tolv veckor testades personerna enligt fastställda kriterier för att utröna effekterna, om några, av den nya dieten.

Det visade sig att en tredjedel, 32,3 procent, av deltagarna i dietgruppen mådde bättre och hade uppnått lindring av symptomen. I kontrollgruppen, där behandlingen begränsades till vanlig terapi, var det bara 8 procent som kunde uppvisa någon förbättring.

Resultaten antyder att en mer hälsosam diet faktiskt kan ge förbättrad mental hälsa.

– Det är absolut dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest, säger Felice Jacka, ledare för studien, till Dagens Nyheter.

(TT)

Fakta: Medelhavskost
  • Medelhavskost är en samlingsbeteckning på en viss typ av kost som är vanlig i Sydeuropas kustområden.
  • Huvudingredienserna är frukt, grönsaker, baljväxter, oliver, olivolja, fisk, kyckling, nötter och vitlök. Måttliga mängder med vin ingår också. Däremot är inslaget av socker mycket lågt.
  • Andelen energi från fett ligger runt 30 procent, varav merparten kommer från olivolja.
  • Medelhavskosten har kopplats till lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: NE

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMat mot depressioner - olivolja och fisk. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Mat mot depressioner - olivolja och fisk. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes

Medelhavskost kan göra dig glad

Epoch Times

Medelhavskost tycks kunna hjälpa mot svåra depressioner. I en ny studie i Australien lindrades symptomen hos en grupp försökspersoner när de ändrade diet och började äta mer olivolja, fisk, kyckling, nötter och ägg.

Studien, som publiceras i BMC Medicine, är liten. Endast 67 personer deltog, varav 33 behandlades med medelhavskost, och 34 tjänade som kontrollgrupp. Men resultaten bedöms ändå som intressanta.

Samtliga deltagare hade diagnosticerats med medelsvår till svår depression, varav en klar majoritet använde någon form av terapi för att avhjälpa sitt tillstånd.

Efter tolv veckor testades personerna enligt fastställda kriterier för att utröna effekterna, om några, av den nya dieten.

Det visade sig att en tredjedel, 32,3 procent, av deltagarna i dietgruppen mådde bättre och hade uppnått lindring av symptomen. I kontrollgruppen, där behandlingen begränsades till vanlig terapi, var det bara 8 procent som kunde uppvisa någon förbättring.

Resultaten antyder att en mer hälsosam diet faktiskt kan ge förbättrad mental hälsa.

– Det är absolut dags att börja se dieter som en viktig självständig behandlingsmetod vid depression och ångest, säger Felice Jacka, ledare för studien, till Dagens Nyheter.

(TT)

Fakta: Medelhavskost
  • Medelhavskost är en samlingsbeteckning på en viss typ av kost som är vanlig i Sydeuropas kustområden.
  • Huvudingredienserna är frukt, grönsaker, baljväxter, oliver, olivolja, fisk, kyckling, nötter och vitlök. Måttliga mängder med vin ingår också. Däremot är inslaget av socker mycket lågt.
  • Andelen energi från fett ligger runt 30 procent, varav merparten kommer från olivolja.
  • Medelhavskosten har kopplats till lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Källa: NE

 

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024