Regeringens arbetslöshetsmål saknar substans. anser studieförbundet Näringsliv och Samhälles, SNS, konjunkturråd. Elisabeth Svantesson (M) delar kritiken och anser att regeringen inte gör tillräckligt för att hjälpa utsatta grupper in på arbetsmarknaden.
– Det här pratar Ylva Johansson om, men hon gör ingenting åt det, säger hon.
Rapporten från rådet är starkt kritisk på en rad punkter mot regeringens arbetsmarknadspolitik. Det gäller bland annat de hittills mindre lyckade satsningarna på så kallade yrkesintroduktionsavtal och snabbspår.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson stämmer in i kritiken. Det behövs fler enkla jobb och kraven på anställningsbarhet måste öka anser hon. Från regeringens håll är det mycket snack och lite verkstad.
– För två år sedan sade Ylva Johansson att det bara kommer att ta två år att få nyanlända i arbete. Sedan dess har ingenting hänt. Det går inte snabbare i dag än vad det gjorde då, säger hon till TT.
Dåligt mål
Rådet konstaterar samtidigt att det är mycket som fungerar bra på den svenska arbetsmarknaden. Sysselsättningen är hög, särskilt bland äldre och kvinnor och arbetslösheten är generellt sett inte något problem. Men det innebär också att regeringens mål om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 är felriktat, enligt rådet.
Målet är ”en dålig styråra för arbetsmarknadspolitiken eftersom det fokuserar på en internationell jämförelse som saknar substans”, skriver rådet som leds av Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi i Uppsala. Författare är också Stefan Eriksson och Lena Hensvik, docenter i nationalekonomi i Uppsala.
Orealistiska löften
De anser att regeringen bör anta mål för att korta tiden till arbete för unga utan gymnasieutbildning, äldre arbetslösa samt flyktingar och anhöriginvandrare. Det är en bild som även delas av Svantesson.
– Det kan inte vara en nyhet för regeringen när de tillträdde att det finns grupper som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Men istället för att låga konkreta förslag och förändra det har de lovat orealistiska saker. Nu kommer verkligheten ikapp.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) anser inte att regeringen saknar insatser för de grupperna.
– Det är där vi fokuserar och ska göra mer som utbildningar och särskilda anställningar för de som saknar kompetenser som normalt krävs på arbetsmarknaden, säger ministern till Ekot.
Fack och arbetsgivare får rådet att arbeta för att ta bort onödiga kvalifikationskrav och att sänka hindren för personer att få in en fot på arbetsmarknaden. De bör verka för att folk med dåliga förkunskaper ska kunna anställas till lägre löner än de som finns inom existerande avtal.
Få enkla jobb
Fack och arbetsgivare får rådet att arbeta för att ta bort onödiga kvalifikationskrav och att sänka hindren för personer att få in en fot på arbetsmarknaden. De bör verka för att folk med dåliga förkunskaper ska kunna anställas till lägre löner än de som finns inom existerande avtal.
Rådet framhåller att lönespridningen i Sverige är ”mycket liten” jämfört med omvärlden, och de lågkvalificerade jobben är få. Ändå har inkomstskillnaderna ökat mycket eftersom inkomsterna för dem som saknar arbete inte alls har ökat i samma takt som för dem som har jobb.
Av det skälet finns det ingen anledning att inrikta politiken på att det ska, som det brukar heta, ”löna sig mer att arbeta”. Det behövs inte, enligt rådet, eftersom skillnaderna har ökat så mycket mellan att ha och att inte ha ett arbete.
(TT)
Förslagen |
Överge det nuvarande arbetslöshetsmålet, rikta om på mål för lågutbildade, äldre arbetslösa, flykting- och anhöriginvandrare. Sänk kraven för att antas till gymnasiet Sänk kraven för klara gymnasiet. Ta bort kursbetygen och återinför ämnesbetygen, då slås färre ut på grund av svaga perioder under studietiden. Yrkesprogrammen bör inte utformas så att de ger högskolebehörighet. Stärk kontakter skola-arbetsliv Korta väntetid på asylbeslut och gör väntetiden mer aktiv Anpassa undervisningen i svenska efter yrke och individ Satsa mer på jämställdhet så att invandrade kvinnor får bättre möjligheter till jobb. Rikta jobbstöd till personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Källa: SNS konjunkturråd |