Regionmuseet i Kristianstad inviger utställningen ”Lin för livet” den 25 januari. Utställningen presenterar nyproducerade lintextilier från hela Sverige. På invigningen demonstreras också vävning med lin.
Redan för 6 000 år sedan använde sig egyptierna av lin. Där var efterfrågan på linnetyg stor, då det användes både som kläder, segel och sveptyg för mumier. Även i Sverige användes linet flitigt innan bomullen kom på 1800-talet. I dag har intresset för linet ökat i Sverige igen, eftersom lin kan odlas på ett hållbart sätt och har många användningsområden – allt från skira spetsar till byggnadsmaterial.
På invigningen den 25 januari medverkar Svenska Vävmuseet i Glimåkra, Vi vävare i Skåne, Skånelin och Östra Skånes hemslöjdsförening. Då demonstreras vävning med lin och hur man manglar lin med hjälp av ett mangelträ. I utställningen finns olika hantverkares alster representerade, såsom servetter, spetsar, sjalar, mattor och kläder. Bland dessa märks en damastservett av Hans Thomsson från Klässbols Linneväveri.