Brysselkål. Få grönsaker framkallar så starka reaktioner. För vissa är de en delikatess, för andra en avskyvärd rätt. Brysselkål spelade en oväntad roll i en humoristisk diplomatisk incident mellan två framstående personligheter: president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill.
Gönsaken, som tillhör kålfamiljen, har fått sitt namn från Belgiens huvudstad, Bryssel. Den började odlas systematiskt i trakterna kring Bryssel på 1500-talet och blev snabbt populär i regionen. Det exakta ursprunget tros dock gå längre tillbaka, till romartiden, då liknande små kålknoppar kan ha odlats. Under 1800-talet inkluderades recept för brysselkål i både europeiska och amerikanska kokböcker, där den brittiska traditionen förespråkade kokning som det bästa tillagningssättet.
Under en somrig diplomatisk middag i Quebec under andra världskriget hamnade president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill i en diskussion om mat. Lady Churchill frågade när Roosevelt planerade att besöka England nästa gång. Roosevelt, känd för sin humor, svarade att en liten detalj kunde hindra hans återkomst: den brittiska metoden att tillaga grönsaker. Roosevelt ska ha utbrustit: ”Ta brysselkål till exempel … varför kokar ni dem? Men om ni måste koka dem, varför lämnar ni vattnet kvar när de serveras? Varför slänger ni inte det gråa, smaklösa vattnet innan ni skickar brysselkålen till bordet?”