loadingSvensken Linus Urbanec från Småland innehar världsrekordet att äta flest brysselkål per minut. Rekordet innebär 31 runda små grönsaker och slogs den 26 november 2008. Vilken kålsupare! Foto: Shutterstock
Svensken Linus Urbanec från Småland innehar världsrekordet att äta flest brysselkål per minut. Rekordet innebär 31 runda små grönsaker och slogs den 26 november 2008. Vilken kålsupare! Foto: Shutterstock
Weekend Vecka 3

Lägg på ett Brysselkål i helgen!

Weekend-redaktionen

Brysselkål. Få grönsaker framkallar så starka reaktioner. För vissa är de en delikatess, för andra en avskyvärd rätt. Brysselkål spelade en oväntad roll i en humoristisk diplomatisk incident mellan två framstående personligheter: president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill.

Gönsaken, som tillhör kålfamiljen, har fått sitt namn från Belgiens huvudstad, Bryssel. Den började odlas systematiskt i trakterna kring Bryssel på 1500-talet och blev snabbt populär i regionen. Det exakta ursprunget tros dock gå längre tillbaka, till romartiden, då liknande små kålknoppar kan ha odlats. Under 1800-talet inkluderades recept för brysselkål i både europeiska och amerikanska kokböcker, där den brittiska traditionen förespråkade kokning som det bästa tillagningssättet.

Under en somrig diplomatisk middag i Quebec under andra världskriget hamnade president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill i en diskussion om mat. Lady Churchill frågade när Roosevelt planerade att besöka England nästa gång. Roosevelt, känd för sin humor, svarade att en liten detalj kunde hindra hans återkomst: den brittiska metoden att tillaga grönsaker. Roosevelt ska ha utbrustit: ”Ta brysselkål till exempel … varför kokar ni dem? Men om ni måste koka dem, varför lämnar ni vattnet kvar när de serveras? Varför slänger ni inte det gråa, smaklösa vattnet innan ni skickar brysselkålen till bordet?”

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSvensken Linus Urbanec från Småland innehar världsrekordet att äta flest brysselkål per minut. Rekordet innebär 31 runda små grönsaker och slogs den 26 november 2008. Vilken kålsupare! Foto: Shutterstock
Svensken Linus Urbanec från Småland innehar världsrekordet att äta flest brysselkål per minut. Rekordet innebär 31 runda små grönsaker och slogs den 26 november 2008. Vilken kålsupare! Foto: Shutterstock
Weekend Vecka 3

Lägg på ett Brysselkål i helgen!

Weekend-redaktionen

Brysselkål. Få grönsaker framkallar så starka reaktioner. För vissa är de en delikatess, för andra en avskyvärd rätt. Brysselkål spelade en oväntad roll i en humoristisk diplomatisk incident mellan två framstående personligheter: president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill.

Gönsaken, som tillhör kålfamiljen, har fått sitt namn från Belgiens huvudstad, Bryssel. Den började odlas systematiskt i trakterna kring Bryssel på 1500-talet och blev snabbt populär i regionen. Det exakta ursprunget tros dock gå längre tillbaka, till romartiden, då liknande små kålknoppar kan ha odlats. Under 1800-talet inkluderades recept för brysselkål i både europeiska och amerikanska kokböcker, där den brittiska traditionen förespråkade kokning som det bästa tillagningssättet.

Under en somrig diplomatisk middag i Quebec under andra världskriget hamnade president Franklin D. Roosevelt och Lady Clementine Churchill i en diskussion om mat. Lady Churchill frågade när Roosevelt planerade att besöka England nästa gång. Roosevelt, känd för sin humor, svarade att en liten detalj kunde hindra hans återkomst: den brittiska metoden att tillaga grönsaker. Roosevelt ska ha utbrustit: ”Ta brysselkål till exempel … varför kokar ni dem? Men om ni måste koka dem, varför lämnar ni vattnet kvar när de serveras? Varför slänger ni inte det gråa, smaklösa vattnet innan ni skickar brysselkålen till bordet?”

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025