Över en miljon svenskar använder antidepressiva läkemedel. Många blir hjälpta men studier visar att det kan vara svårt att avsluta sin behandling.
– Många läkare misstar abstinens med att patienten återfaller i sin sjukdom, säger läkaren André Marx.
Enligt en nypublicerad analys i tidskriften Lancet Psychiatry upplever en av sex som slutar med sina antidepressiva läkemedel obehag. Yrsel, huvudvärk, illamående, sömnsvårigheter, oro och myrkrypningar hör till de vanligaste. Forskarna bakom studien skriver att det är viktigt att både patienter och hälso- och sjukvårdspersonal är medvetna om riskerna.
Tidigare metaanalyser har visat på att en betydligt högre andel, upp till 50 procent, upplever problem när de slutar med läkemedlen. Denna visar alltså att det är betydligt färre.
André Marx, allmänläkare som länge engagerat sig i antidepressiva läkemedel och nyligen gett ut en bok om dessa, pekar på att den nya analysen inkluderat studier som underskattar förekomsten av abstinensbesvär.
Drev specialistmottagning
– Den nya studien är dessvärre högst missvisande på flera punkter. Utifrån det fåtal randomiserade studier som gjorts drabbas över 40 procent av abstinensreaktioner när de försöker sluta efter några månaders användning, vilket tidigare studier visat, säger han.
André Marx drev tidigare landets enda offentligt finansierade mottagning specialiserad på nedtrappning av antidepressiva läkemedel. Mottagningen var ett pilotprojekt, men lades ner hösten 2023.
Han menar att stödet från sjukvårdens sida brister till de patienter som har svårt att sluta sin behandling. Enligt honom visar både forskning och erfarenheter från de patienter han träffat att en väldigt långsam nedtrappning ofta fungerar. Det kan handla om en gradvis minskning under månader, ibland år.
– Abstinenssymtom för antidepressiva läkemedel är väsentligen de samma som för bensodiazepiner som i början inte heller ansågs som beroendeframkallande. Liksom med dessa har en långsam nedtrappning visat sig vara effektiv, säger han.
Svårt att dela
Enligt den nya studien var risken för utsättningsproblem högre hos vissa läkemedel än andra, bland annat för imipramin, paroxetin och venlafaxin.
En utmaning vid nedtrappning är att tabletterna inte alltid finns i så låga doser och att det är svåra att dela.
– På samma sätt som att läkare tränas i att sätta in antidepressiva så borde de också lära sig hur man avslutar behandlingen. Det går till exempel att beställa anpassade styrkor, säger André Marx.
Hans tips till den som upplever att det är svårt att sluta är att komma påläst till sin läkare.
– Det är också bra att vara beredd på att det kan ta tid, säger han.