Samma vård för alla och en välfärd som fördelas av staten. Det hoppas många av italienarna som röstar ja till förändringar av landets konstitution på.
Men opinionsmätningar pekar mot en vinst för de som tänker rösta nej till premiärminister Renzis förslag.
När italienarna på söndag tar ställning till huruvida det likvärdiga tvåkammarsystemet i Italien ska överges eller inte står också andra förändringar på spel.
I själva frågeställningen syns det inte – men sammanlagt berörs hela 47 olika artiklar i konstitutionen av omröstningen. Det är de möjliga effekterna av detta som får vissa italienare att rösta ja eller nej.
– Att ena vården på en statlig nivå är en fråga som intresserar mig. Det är en marginell punkt i helheten men många vet inte ens vad det innebär om staten skulle få ansvaret för frågan. Till exempel skulle alla barn på det sättet få tillgång till vaccination, vilket är jättefarligt att de inte får i dag, säger väljaren Paola Vassalli.
Olika rättigheter
De senaste opinionsundersökningarna visar på en majoritet för nejsidan, och att antalet osäkra väljare ligger på över 24 procent.
Välfärdens upplägg är inte en av huvudfrågorna för italienarna. Men ett ja skulle ändå påverka allt från skola och hälsovård till bostadsregler, understryker flera som är positiva till förändringarna.
– Italienarna har olika rättigheter beroende på var de bor och för att ändra det systemet som är så fullt av orättvisor måste regeringen äga frågan, säger Massimo Morisi, professor i statsvetenskap vid Florens universitet.
Enligt honom varierar standarden rejält mellan regionerna. Somliga italienare har tillgång till specialistvård, medan andra knappt får en sjukhusplats, påpekar han.
”Illusion”
Men Gianfranco Pasquino, professor emeritus i statsvetenskap vid Bologna universitet, tror inte att välfärden kommer att fördelas bättre vid ett ja.
Han hänvisar till att de stora skillnaderna mellan norra och södra Italien har mer djupgående orsaker. Att hoppas på en förändring genom folkomröstningen är en illusion, anser han.
– Det är inte möjligt att förbättra välfärden i de södra regionerna om politikerna där inte kan styra. I södra Italien finns mer korruption, och den organiserade brottsligheten, maffian, är mer utbredd. Allt det är mycket svårt att förändra bara genom att ändra några lagar.
(Rom, TT:s utsända)
Fakta: Italiens folkomröstning |
Källa: Massimo Moriri, Gianfranco Pasquale, La Stampa, Corriere della Sera, Pier Vincenzo Uleri, professor i statsvetenskap vid Florens universitet. |