Regeringens utredare ser just nu över reglerna för internationella adoptioner. Ett förbud är ett förslag som diskuteras, rapporterar Expressen som tagit del av rapporten.
Utredningen tillsattes hösten 2021 av den dåvarande regeringen efter uppgifter om brister i den internationella adoptionsverksamheten. Det handlade bland annat om utredningar i Chile som visat att barn tagits från sina föräldrar och att ekonomiska intressen varit styrande, något som även uppmärksammats av media.
"Vi kan dock konstatera att det, trots stora ansträngningar att säkra systemet, fortsatt förekommer oegentligheter i de internationella adoptionerna”, heter det i ett utkast till utredningen som Expressen tagit del av. Man konstaterar också att det "krävs en stark styrning och kontroll av verksamheten".
Adoptionskommissionens särskilda utredare Anna Singer säger till tidningen att förslag om förbud mot internationella adoptioner att varit "uppe för diskussion" i expertgruppen, men att man inte landat i något än. Hon konstaterar dock att de internationella adoptioner måste regleras "på något sätt".
– Det finns olika alternativ. Det här är ett av flera alternativ, säger Singer som understryker att rapporten än så länge är ett arbetsmaterial.
Kommissionens rapport ska lämnas över till socialdepartementet senast 1 mars nästa år.