Hongkongs vårdsystem fruktar anstormning efter vaccinskandal
En liten pojke behandlas för influensa i Anhuiprovinsen i Kina. Nu börjar kineser söka sig utomlands för att få vaccin efter att en omfattande handel med osäkra preparat har avslöjats, men myndigheterna i Hongkong har redan agerat mot en möjlig anstormning. (Foto: STR/AFP /Getty Images)


Vaccinskandalen som briserade i Kina nyligen har nu fått liknande konsekvenser som mjölkpulverskandalen 2008: kineser söker sig utomlands för att få tillgång till en säker produkt för sina barn.

Fastlandskinesiska föräldrar har redan börjat snegla på Hongkong som ett alternativ för att vaccinera sina barn, men sjukhusen där har förutsett anstormningen och vidtar kraftfulla åtgärder.

Från och med 1 april kommer mödra- och barnavårdskliniker i Hongkong bara att ta emot 120 personer per månad som inte är folkbokförda i Hongkong. Hälsomyndigheterna hänvisar till en policy som går ut på att prioritera vård för lokala barn, rapporterar Reuters.

Det var tidigare i mars som myndigheterna i Shandongprovinsen i östra Kina meddelade att man hade avslöjat en liga på 300 personer som lagrade och sålde utgångna och i vissa fall rentav giftiga vacciner. Över två miljoner doser tros ha sålts, till en vinst på motsvarande över 700 miljoner kronor sedan 2011. Verksamheten har pågått i 24 provinser, vilket är två tredjedelar av Kinas samtliga provinser.

Dessutom har det på senare år förekommit ett par mystiska dödsfall bland små barn som somliga har kopplat till vaccineringar. Kritiken mot tillsynen av Kinas vårdsystem är också omfattande och utbredd i landet.

De vaccin som varit involverade i skandalen är så kallade Kategori 2-vaccin, mot bland annat hepatit A och B och hjärnhinneinflammation. Den här kategorin regleras inte särskilt noga, vilket även gör det lätt för smittskyddscentra att manipulera priser för att de vaccintillverkare man är lierade med ska göra stora vinster.

Protein i bröstmjölk kan döda resistenta bakterier

GRANSKNING: Dödens sjukhus