Året har börjat starkt för pantbankerna. Ett guldpris på rekordnivåer gör att allt fler letar fram glitter ur gömmorna, enligt Pantbanken Sverige.
– Vi har gynnats mycket av guldprisuppgången, säger vd Peter Sundström.
Utlåningen hos Pantbanken Sverige ökade med 12 procent till 1,5 miljarder kronor i fjol. Antalet lån ökade med 9 procent, vilket innebär att medelvärdet på det som pantsätts ökar.
– Vi hade en större ökning i pengar än i antal lån. Det är mycket beroende på att guldpriset har stigit mycket. Det vanligaste kunderna lånar på är guldsmycken, säger Peter Sundström.
Under januari, som gärna beskrivs som en fattigmånad, ökade utlåningen 31 procent och antalet lån med 13 procent jämfört med samma månad i fjol.
– Trenden fortsätter. Vi lånade ut 154 miljoner nu i januari.
Tillfällig lösning
Stigande arbetslöshet och lågkonjunktur till trots. De flesta av pantbankernas kunder ser pantbanken som en tillfällig lösning för att fylla uppkomna hål. Runt 85 procent av kunderna löser ut sina saker igen.
– Man lånar bara hos oss om man kan hämta ut det. En lågkonjunktur brukar inte innebära rusning. Den största uppgången hade vi för några år sedan när inflationen kom, då hann inte folk med och behövde pengar för dagen, säger Peter Sundström.
Många använder pengarna till att betala räkningar eller för att klara sig i väntan på nästa lön, enligt Sundström. Genomsnittslånet är på cirka 9 000 kronor och genomsnittstiden för lån tre månader.
Ny rekordnivå
Guldpriset nådde en ny rekordnivå i förra veckan och ligger just nu på runt 2 900 dollar per uns (31 gram).
Omkring 80–85 procent av det som pantsätts är guldsmycken.
– Sedan är det mycket klockor. Det har blivit allt trendigare. Silver, musikinstrument, konst, antikviteter är mindre vanligt än vad man tror. Det mesta är guld.
Därför är slutsatsen klar:
– Det som påverkar mest just nu är guldprisets uppgång.