Sommartider är grilltider. Det är trevligt att träffas kring grillen och det är ett lättsamt sätt att tillaga sommarmaten på. Men det är viktigt att grilla rätt för att undvika farliga ämnen.
PAH, Polycykliska aromatiska kolväten, är en grupp av olika ämnen som bildas vid ofullständig förbränning av organiskt material. PAH är hälsofarliga och kan bland annat öka risken för cancer.
Livsmedelsverket har undersökt hur mycket vi får i oss av PAH då vi grillar hemma.
De lät 29 personer grilla chorizokorvar eller fläskkarré och uppge vilken typ av grill de använt och hur lång tid de grillat.
När de grillade livsmedlen analyserades och halten av PAH mättes visade det sig att grillning över glöd gav låga halter av PAH. Däremot hade fläskkarrén och korvarna, som grillats över öppen eld eller lågor, höga halter av de cancerframkallande ämnena. Resultatet bekräftade tidigare undersökningar.
I en studie från 2010 som letts av docenten Jie Lin, vid University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston, USA, visade det sig att personer som äter hårt stekt kött hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla cancer i urinblåsan som de som åt mindre hårt tillagat kött.
Livsmedelsverkets undersökning visade också att det inte är vilken typ av grill man använder som är väsentlig utan hur man grillar.
Det gäller alltså att ta sig tid och vänta tills lågorna lagt sig eftersom en enda felaktig grillmåltid kan resultera i att man får i sig lika mycket PAH som man normalt får i sig under en hel månad.
– Ett bra tips är att se till att grilla köttet över glöd och inte över öppen låga. Gör du rätt kan du njuta av grillsäsongen och grilla ofta, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Smaklig måltid!
Grilla rätt
Höga halter av PAH bildas:
-Om fett droppar ned i glöden
-Om lågor slår upp
Tänk på detta för att lyckas med grillningen och undvika PAH:
Låt bränslet brinna en tid så att lågorna försvunnit och kolen är grå innan du börjar grilla. De skadliga ämnena finns nämligen framför allt i lågorna. Undvik att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar. Försök att grilla maten gyllenbrun snarare än mörkbrun eller svart.
Källa: Livsmedelsverket
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.Hjälp oss att driva tidningen vidare!
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!