Torrläggningen av Aralsjön har betraktats som en av de största miljökatastroferna som människan har orsakat. Men nu kommer det glädjande bud: Vattennivåerna stiger i den norra delen.
Myndigheter i Kazakstan meddelar att den norra delen av Aralsjön nu innehåller nästan 50 procent mer vatten än 2008.
Aralsjön, som ligger i både Kazakstan och Uzbekistan, var en gång i tiden världens fjärde största sjö med sina 68 000 kvadratkilometer och ett djup på 40 meter. Men färskvattensjön tömdes på enorma mängder vatten när dåvarande Sovjetunionen utnyttjade vatten från floder som mynnar ut i Aralsjön till bomullsproduktion. Det har lett till att mark har torrlagts, salthalten stigit och sjön delats upp i mindre delar.
Sedan 2008 har vattenvolymen ökat. Enligt centralasiatiska myndigheter är det tack vare ett projekt finansierat av kazakstanska staten och Världsbanken med syfte att återställa sjön.
Under 2024 styrdes över två miljarder kubikmeter vatten från floden Syr-Darja till den norra och mindre delen av Aralsjön. Detta har bland annat minskat salthalten och gynnat livet i sjön.
Torrläggningen av sjön, som inleddes på 1960-talet, har lett till utrotning av flera djurarter och till att människor inte har kunnat bo och livnära sig längs vattnet.
Dessutom har hälsofarligt damm från den torrlagda bottnen spridits med vinden och orsakat cancer och lungsjukdomar.