loadingFritidsodlaren Lewis Day odlar grönsaker i pallkragar utanför sin lägenhet. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT
Fritidsodlaren Lewis Day odlar grönsaker i pallkragar utanför sin lägenhet. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT
Livsstil

Fritidsodlingen lockar fler

Boel Holm/TT

Intresset för att odla har vuxit kraftigt bland svenskarna de senaste åren, visar en ny undersökning. Många odlar sånt man kan äta, men främst odlar vi för att det får oss att må bra.

– Det är kul att nörda ner sig, förklarar fritidsodlaren Lewis Day.

Det är tolv år sedan Fritidsodlingens riksförbund (FOR) senast undersökte våra odlingsvanor och en hel del har hänt under den tiden. 38 procent uppger att deras odlingsintresse ökat de senaste fem åren.

– Det är glädjande att intresset ökar bland de yngre under 50 år, säger FOR:s ordförande Inger Ekrem.

– Sedan är det intressant att vi ser en trend mot att folk ser sin trädgård som en plats för att odla ätbart.

En som tillhör både den yngre gruppen och vill odla ätbart är 28-årige Lewis Day i Stockholm. Hans odlingsintresse tog ordentlig fart för tre år sedan när han flyttade till en lägenhet där han fick möjlighet att odla.

– Innan dess hade jag under ett par år blivit mer och mer intresserad genom sociala medier.

Kul att äta

I dag har han olika sorters kål och morötter i pallkragar på gården och tomater och chili på balkongen.

– Det är kul att nörda ner sig, men det bästa är alltid att äta något man odlat själv.

Det ligger nära till hands att intresset skulle ha påverkats av de senaste årens kriser, men undersökningen visar att de spelat mindre roll för våra odlingsvanor. Bara 28 procent uppger att klimatkrisen i någon omfattning påverkat deras intresse för odling. Däremot tycker 79 procent av de som har odlingsmöjligheter att egen odling är viktigt i kristider.

– Jag tror mer att det är hela samhället i sig som rör sig lite mot att vilja vara mer i trädgården, att det är något man saknar, säger Inger Ekrem.

Mår bra

Vi ser också våra trädgårdar som platser där vi umgås med vänner och familj och som får oss att må fysiskt och psykiskt bra, visar undersökningen.

– Det är samma sak för de som odlar på balkong eller har en kolonilott. Att hålla på med något som finns i jorden, att odla, är något man mår bättre av.

Även om vi odlar för att det får oss att må bra, kan det också fylla en viktig funktion för samhället, betonar Inger Ekrem.

– Den yta som vi skulle kunna odla fritidsmässigt är faktiskt större än ytan som odlas kommersiellt. Den här rapporten visar vilken potential som finns. Även om fritidsodlarna inte kan försörja hela Sverige så belastar du systemet mindre om du odlar själv så att blir det mer kvar till dem som inte har möjlighet att odla.

Fritidsodlingen i Sverige

87 procent av svenskarna har tillgång till en egen odlingsyta.

38 procent av befolkningen uppger att deras odlingsintresse har ökat de senaste fem åren.

76 procent av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart.

33 procent har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor.

Undersökningen genomfördes av Novus under februari-mars 2024. Frågorna i undersökningen ställdes till 1 522 personer ur Novus Sverigepanel.

Källa: Fritidsodlingens riksförbund

(TT)

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFritidsodlaren Lewis Day odlar grönsaker i pallkragar utanför sin lägenhet. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT
Fritidsodlaren Lewis Day odlar grönsaker i pallkragar utanför sin lägenhet. Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT
Livsstil

Fritidsodlingen lockar fler

Boel Holm/TT

Intresset för att odla har vuxit kraftigt bland svenskarna de senaste åren, visar en ny undersökning. Många odlar sånt man kan äta, men främst odlar vi för att det får oss att må bra.

– Det är kul att nörda ner sig, förklarar fritidsodlaren Lewis Day.

Det är tolv år sedan Fritidsodlingens riksförbund (FOR) senast undersökte våra odlingsvanor och en hel del har hänt under den tiden. 38 procent uppger att deras odlingsintresse ökat de senaste fem åren.

– Det är glädjande att intresset ökar bland de yngre under 50 år, säger FOR:s ordförande Inger Ekrem.

– Sedan är det intressant att vi ser en trend mot att folk ser sin trädgård som en plats för att odla ätbart.

En som tillhör både den yngre gruppen och vill odla ätbart är 28-årige Lewis Day i Stockholm. Hans odlingsintresse tog ordentlig fart för tre år sedan när han flyttade till en lägenhet där han fick möjlighet att odla.

– Innan dess hade jag under ett par år blivit mer och mer intresserad genom sociala medier.

Kul att äta

I dag har han olika sorters kål och morötter i pallkragar på gården och tomater och chili på balkongen.

– Det är kul att nörda ner sig, men det bästa är alltid att äta något man odlat själv.

Det ligger nära till hands att intresset skulle ha påverkats av de senaste årens kriser, men undersökningen visar att de spelat mindre roll för våra odlingsvanor. Bara 28 procent uppger att klimatkrisen i någon omfattning påverkat deras intresse för odling. Däremot tycker 79 procent av de som har odlingsmöjligheter att egen odling är viktigt i kristider.

– Jag tror mer att det är hela samhället i sig som rör sig lite mot att vilja vara mer i trädgården, att det är något man saknar, säger Inger Ekrem.

Mår bra

Vi ser också våra trädgårdar som platser där vi umgås med vänner och familj och som får oss att må fysiskt och psykiskt bra, visar undersökningen.

– Det är samma sak för de som odlar på balkong eller har en kolonilott. Att hålla på med något som finns i jorden, att odla, är något man mår bättre av.

Även om vi odlar för att det får oss att må bra, kan det också fylla en viktig funktion för samhället, betonar Inger Ekrem.

– Den yta som vi skulle kunna odla fritidsmässigt är faktiskt större än ytan som odlas kommersiellt. Den här rapporten visar vilken potential som finns. Även om fritidsodlarna inte kan försörja hela Sverige så belastar du systemet mindre om du odlar själv så att blir det mer kvar till dem som inte har möjlighet att odla.

Fritidsodlingen i Sverige

87 procent av svenskarna har tillgång till en egen odlingsyta.

38 procent av befolkningen uppger att deras odlingsintresse har ökat de senaste fem åren.

76 procent av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart.

33 procent har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor.

Undersökningen genomfördes av Novus under februari-mars 2024. Frågorna i undersökningen ställdes till 1 522 personer ur Novus Sverigepanel.

Källa: Fritidsodlingens riksförbund

(TT)

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024