Vitlökens fyra årstider
På hösten sätter vi vitlöken
Mellan allhelgonahelgen och thanksgiving är det lämpligt att sätta vitlöken. Foto: Kjokkenutstyr.net/CC BY-SA 4.0


Under hösten sätter vi, medan vi njuter av pasta med vitlök från sommarens skörd i väntan på att vintern ska passera.

Tjocka strumpor. Ångande soppa. En varm plats vid kaminen. En skörd med vitlök i marken. Det här är saker som ger en skön känsla under vintern. Precis som att ha kött i frysen eller burkar med godsaker i skafferiet, är vitlök i marken lika med säker tillgång på mat, långt innan de kommit upp ur jorden.

När du tar det lugnt på soffan, i en socialt avlägsen isolering, tittar du upp från frökatalogen och går igenom livet utifrån dina vitlöksklyftor, planterade under hösten innan marken frös till. Den fuktiga jorden aktiverar den så att de skickar ut rötter från cellerna som finns längst ner på varje klyfta.

När våren har kommit syns ett litet grönt skott som har skjutit fram ur varje klyftas spets. Innan du vet ordet av har din vitlök blivit knähög redan i början av maj, medan grannarnas rädisor knappt har börjat gro.

Väl i köket faller valet på en tallrik pasta, en tidlös måltid som ger rymd åt vitlökens hela spektrum. Ofta tillsätter jag vitlök vid flera tillfällen under tillagningen. Rå vitlök ger en ljus kryddning, medan tillagad vitlök ger en skarp sötma.

Det är en tillfredsställande känsla att se tillbaka och helt enkelt veta att man redan har gjort jobbet. Nu är det vitlökens tur. I marken får den tålmodigt bida sin tid. I köket kan den ge dig värme varje dag.

Odla vitlök

Vitlöksodling är ett arbete som sträcker sig över fyra årstider. Under sensommarmånaderna efter vitlöksskörden, när inget finns kvar att skörda i marken, är vitlöksodlaren ändå i arbete. Jag lade presenning över jorden i augusti. I november var den som mjukt smör.

På hösten sätter man och förvarar dem. På vintern väntar man och njuter av sommarens skörd. På våren rensar och vattnar man, och på sommaren skördar och lägger man över presenningen igen.

Foto: Maison Boutarin/Pixabay

Att sätta vitlök på hösten är en del av det stora projektet att låta trädgården gå i vila och en av många uppgifter som ska slutföras innan kylan tar sitt grepp under vintern. Första gången kan det kännas lite udda att gräva och sätta i jorden medan höstlöven blåser runt och kylan byggs upp.

Förutom att ge mig en nära kontakt med jorden har vitlöksodlandet också gett mig en lustig återkoppling till gymnasiets algebra. Minns ni hur vi brukade klaga på att vi aldrig skulle ha någon nytta av algebran? Nu har jag visat att det inte stämmer. Jag försökte helt enkelt räkna ut hur mycket vitlök jag skulle plantera.

När du vet hur mycket vitlök du konsumerar dagligen och har valt den sort du vill sätta så kan även du ha nytta av ekvationen. Helst har du vitlöken framför dig och kan göra en snabb uppskattning av det genomsnittliga antalet klyftor per lök. De flesta kvalitetssorter har mellan fyra och åtta klyftor per lök. Är de fler än så blir klyftorna för små.

Y dividerat med (Z minus ett) är lika med X

Det var allt. Det är min ekvation. Och om det inte är algebra så vet jag inte vad som är det. Fråga inte hur jag kom på det. Jag skrev snabbt ner det på ett anteckningsblock utanför en secondhand-affär i Silverton, Colorado. Men det fungerar!

Vi vill alltså veta X, som är det antal lökar du ska köpa. Y är antalet lökar du vill äta per år och Z motsvarar det genomsnittliga antalet klyftor per lök.

Jag odlar Romanian Red, som i genomsnitt ger cirka fem stora klyftor per lök. Det ger att Z är lika med 5. Jag gör av med en lök om dagen, så Y är lika med 365. Svaret, X, blir alltså 91,25 lökar, som jag delar upp i 456 klyftor som jag sätter, där var och en kommer att växa till en lök. Jag kommer att äta cirka 365 av dem, vilket ger 91 lökar kvar att sätta nästa år.

Hur man planterar vitlök

Den perfekta tiden för att sätta vitlöken är mellan allhelgonahelgen och thanksgiving, som infaller fjärde torsdagen i november. Sätter man dem för tidigt börjar klyftorna växa för mycket och riskerar att frysa på vintern. Är man för sent ute så kan tjälen ha gått ner i marken och man får inte ner dem.

Sätt klyftorna ungefär 15 centimeter ifrån varandra i mjuk, luftig jord. Rötterna kommer att växa från klyftans nedre, som ska sättas nedåt. Det bör vara 2,5 centimeter jord mellan klyftans spets och jordytan.

När allt är planterat och övertäckt, täck vitlöken med små löv eller halm (inte hö som har frön). Det här lagret hjälper att isolera den vilande vitlöken under vintern och att reglera temperatur och fuktnivå när våren kommer.

Fukten aktiverar klyftorna till att börja skicka ut rötter, som en förberedelse inför vårens tillväxt.

Att lägga blad på är troligen det bästa eftersom de förmultnar. Därmed ökar den mikrobiella aktiviteten på markytan och förbättrar grobarheten. Större blad, som till exempel lönn, kan dock bilda en matta som kan vara svår för de unga vitlöksgroddarna att tränga igenom på våren. Därför behöver man ta bort dem i mars.

När man har satt klyftorna behöver de vattnas ordentligt, alternativt sätter man dem helt enkelt just innan en riktig regnskur. Fukten aktiverar klyftorna till att börja skicka ut rötter, som en förberedelse inför vårens tillväxt.

Klyftorna har dock inte mycket att göra under vintern. Det främsta jobbet är att vänta ut vintern i viloläge, så att de kan skjuta upp som projektiler under våren. Sedan dröjer det inte länge innan du kan använda den hemodlade vitlöken i rätter som den här.

Foto: RitaE/Pixabay

Pasta med vitlök

Egentligen kan alla världens pastarätter kallas för pasta med vitlök. Att krydda pastan med vitlök borde vara det första steget i tillagningen av i stort sett vilken riktig pastarätt som helst. För att riktigt få den italienska touchen river man parmesanost över.

Det här behövs

500 g pasta

2 vitlöksklyftor, pressad

½ dl olivolja

eventuellt riven parmesanost

Gör så här

Koka pastan och häll av den. Skölj den med hett vatten i durkslag, för att bli av med överflödig stärkelse utan att kyla ner den.

Blanda den varma pastan med vitlök, olivolja och riven ost. Tillaga den pastasås du har tänkt dig. Kanske en marinara, där man först steker vitlök i olivolja och tillsätter oregano. Oavsett vilken rätt du väljer så kommer du att vara glad att det finns vitlök i pastan.

Ari LeVaux är matskribent i delstaten Montana, USA.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.