loadingFoto: Davinder Singh
Foto: Davinder Singh
Livsstil

4 goda skäl att använda kokosolja i hemmet

Chantelle Zakariasen, www.greenmedinfo.com

Kokosolja har fått sitt rykte återupprättat. Från att ha ansetts vara hälsovådlig med sitt mättade fett, och farlig för den som oroar sig för hjärtsjukdomar och högt blodtryck, har den nu blivit omåttligt populär.

Hur kunde en så drastisk förändring ske? Förklaringen finns i myten om det mättade fettet.

Myten att mättat fett ger dig övervikt kom till i slutet av 1970-talet. Hälsovårdsmyndigheterna informerade om att livsmedel som innehåller mycket mättat fett – såsom smör, äggula, animaliska fetter och naturligtvis kokosolja, borde undvikas.

Kokosolja

Kokosolja som du kan köpa i dag är framställd på något av tre olika sätt: kallpressad, varmpressad eller extraherad/raffinerad.

Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, och den ska helst vara ekologisk. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Kokosolja som har den naturliga kokoslukten och smaken kvar är bra, och färgen ska vara vit eller aningen ljusgul. 

Den kallpressade kokosoljan gör bäst nytta genom att:

- Ätas som den är

- Blandas i mat som inte upphettas

- Användas i egentillverkad hudvård och hårvård

Den ekologiska doft- och smakfria kokosoljan är också bra. För att få smak och lukt att försvinna behandlas oljan genom ångdestillering. Oljan blir då uppdelad, och bara vissa fettsyror blir kvar. Oljan behandlas i höga temperaturer (180-270 grader) under 30-90 minuter. Kokosoljan blir mer stabil, får bättre hållbarhet, och blir en produkt utan doft eller smak. Är kokosoljan ekologisk från början blir den inte mindre ekologisk även om den destilleras.

Den doft- och smakfria oljan är lämplig att använda till:

- Stekning, bakning och mat som upphettas

- Hudvård där lukt och smak inte är önskvärd

- Basolja för massage

- Basingrediens för tvål, lotion, salvor, badolja, badsalt med mera

- Hårinpackningar

- Antiseptiska och antibakteriella ändamål

Källa: Grön Gåva

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFoto: Davinder Singh
Foto: Davinder Singh
Livsstil

4 goda skäl att använda kokosolja i hemmet

Chantelle Zakariasen, www.greenmedinfo.com

Kokosolja har fått sitt rykte återupprättat. Från att ha ansetts vara hälsovådlig med sitt mättade fett, och farlig för den som oroar sig för hjärtsjukdomar och högt blodtryck, har den nu blivit omåttligt populär.

Hur kunde en så drastisk förändring ske? Förklaringen finns i myten om det mättade fettet.

Myten att mättat fett ger dig övervikt kom till i slutet av 1970-talet. Hälsovårdsmyndigheterna informerade om att livsmedel som innehåller mycket mättat fett – såsom smör, äggula, animaliska fetter och naturligtvis kokosolja, borde undvikas.

Kokosolja

Kokosolja som du kan köpa i dag är framställd på något av tre olika sätt: kallpressad, varmpressad eller extraherad/raffinerad.

Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, och den ska helst vara ekologisk. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Kokosolja som har den naturliga kokoslukten och smaken kvar är bra, och färgen ska vara vit eller aningen ljusgul. 

Den kallpressade kokosoljan gör bäst nytta genom att:

- Ätas som den är

- Blandas i mat som inte upphettas

- Användas i egentillverkad hudvård och hårvård

Den ekologiska doft- och smakfria kokosoljan är också bra. För att få smak och lukt att försvinna behandlas oljan genom ångdestillering. Oljan blir då uppdelad, och bara vissa fettsyror blir kvar. Oljan behandlas i höga temperaturer (180-270 grader) under 30-90 minuter. Kokosoljan blir mer stabil, får bättre hållbarhet, och blir en produkt utan doft eller smak. Är kokosoljan ekologisk från början blir den inte mindre ekologisk även om den destilleras.

Den doft- och smakfria oljan är lämplig att använda till:

- Stekning, bakning och mat som upphettas

- Hudvård där lukt och smak inte är önskvärd

- Basolja för massage

- Basingrediens för tvål, lotion, salvor, badolja, badsalt med mera

- Hårinpackningar

- Antiseptiska och antibakteriella ändamål

Källa: Grön Gåva

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024