loadingTidigt på säsongen kan det se ut så här i Arnica Bäckströms växthus. Hon har också chiliplantor som hon odlar på friland. Foto: Arnica Bäckström
Tidigt på säsongen kan det se ut så här i Arnica Bäckströms växthus. Hon har också chiliplantor som hon odlar på friland. Foto: Arnica Bäckström
Livsstil

Lyckas med chiliodling året runt

Eva Sagerfors

Hur gör man för att få mycket chilifrukt? En nyckel för många sorter är att kunna övervintra plantorna. Och hur tar man upp kampen mot ohyran som gärna angriper växterna inomhus? Här ger chiliexperten Arnica Bäckström sina bästa tips för att lyckas.

Carolina reaper är världens näst starkaste chilisort, och en av Arnica Bäckströms favoriter. Vi träffas i hennes monter på mässan Nolia Trädgård i Umeå sista helgen i april.

– Jag har väldigt många favoriter, men jag älskar Carolina reaper, inte för att den är så stark, utan för att den ger så otroligt mycket god smak. Man får använda den med förstånd.

Chilihetta

Scovillegrader anger hur mycket av ämnet capsaicin som chilifrukten innehåller. Rent capsaicin har 16 miljoner scovillegrader.

Hetaste chilin, Pepper X, når nära 2,7 miljoner på skalan. Den näst hetaste, Carolina reaper, når 1,64 miljoner.

Hettan sitter i fruktköttet och i mellanväggarna, inte i fröna. Bland annat socker, bröd, ris och yoghurt mildrar hettan.

Tips på chilisorter:

Habanada har nästan inget capsaicin, men smakar chili. Bra att börja med om man tycker att chili är för starkt, för att sedan vänja sig genom att blanda i små mängder av annan chili.

Capsicum baccatum är en bärpepparchili med sorter som Erotica och Aji hot lemon. Baccatum är lättodlade, ger stor skörd och har ofta fruktiga citrustoner.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingTidigt på säsongen kan det se ut så här i Arnica Bäckströms växthus. Hon har också chiliplantor som hon odlar på friland. Foto: Arnica Bäckström
Tidigt på säsongen kan det se ut så här i Arnica Bäckströms växthus. Hon har också chiliplantor som hon odlar på friland. Foto: Arnica Bäckström
Livsstil

Lyckas med chiliodling året runt

Eva Sagerfors

Hur gör man för att få mycket chilifrukt? En nyckel för många sorter är att kunna övervintra plantorna. Och hur tar man upp kampen mot ohyran som gärna angriper växterna inomhus? Här ger chiliexperten Arnica Bäckström sina bästa tips för att lyckas.

Carolina reaper är världens näst starkaste chilisort, och en av Arnica Bäckströms favoriter. Vi träffas i hennes monter på mässan Nolia Trädgård i Umeå sista helgen i april.

– Jag har väldigt många favoriter, men jag älskar Carolina reaper, inte för att den är så stark, utan för att den ger så otroligt mycket god smak. Man får använda den med förstånd.

Chilihetta

Scovillegrader anger hur mycket av ämnet capsaicin som chilifrukten innehåller. Rent capsaicin har 16 miljoner scovillegrader.

Hetaste chilin, Pepper X, når nära 2,7 miljoner på skalan. Den näst hetaste, Carolina reaper, når 1,64 miljoner.

Hettan sitter i fruktköttet och i mellanväggarna, inte i fröna. Bland annat socker, bröd, ris och yoghurt mildrar hettan.

Tips på chilisorter:

Habanada har nästan inget capsaicin, men smakar chili. Bra att börja med om man tycker att chili är för starkt, för att sedan vänja sig genom att blanda i små mängder av annan chili.

Capsicum baccatum är en bärpepparchili med sorter som Erotica och Aji hot lemon. Baccatum är lättodlade, ger stor skörd och har ofta fruktiga citrustoner.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024