Ett helt nytt och mindre omfattande yrkesprogram – med speciella yrkesprov. Så vill regeringens utredare få in fler elever till gymnasiet.
En treårig utbildning – men med betydligt mindre av teoretiska ämnen. Så ska de nya yrkesprogrammen på gymnasiet se ut, enligt ett förslag som i dag lämnas över till regeringen.
– Med det här förslaget är vi övertygade om att det är många fler elever som klarar sig i gymnasieskolan än i dag, säger den särskilde utredaren Joanna Giota vid en pressträff.
Omfattningen för de nya yrkesprogrammen föreslås vara 1 900 poäng – där yrkesämnen står för 1 500. Jämförelsevis ligger dagens yrkesprogram och högskoleförberedande gymnasieprogram på 2 800 respektive 2 500 poäng.
Vill införa yrkesprov
Enligt förslaget tillkommer också ett nytt yrkesprov, som ska vara likvärdigt med ett gymnasiearbete.
– Innehållet i gymnasiearbetet är förhandlat med branscherna, och det är för att kunna fånga in de yrkeskunskaper som man behöver ha med sig för att klara ett yrke, säger Joanna Giota.
Ni ser ingen risk för att de som gått den mer kortfattade utbildningen blir ett b-lag i konkurrensen om jobb?
– Vi försöker utrusta den gruppen med så mycket yrkeskunskaper som möjligt. Vi vet att det råder stor brist på arbetskraft med gymnasial yrkesutbildning. Så ju fler som utrustas med yrkesutbildning, desto fler kommer att bli anställningsbara.
Tiotusentals obehöriga
Nästan 20 000 tonåringar lämnade grundskolan i våras utan att vara behöriga till något nationellt program i gymnasiet. Det var 16 procent av alla niondeklassare som därför var hänvisade till ett introduktionsprogram i stället. Andelen obehöriga har legat på 14–16 procent de senaste åren.
Samtidigt skriker flera branscher efter mer yrkesutbildad personal. Mot den bakgrunden har regeringen låtit Giota, som är professor vid Göteborgs universitet, utreda en alternativ väg ut på arbetsmarknaden.
– Ju fler som säkrar sin framtid med en studentmössa i handen, på huvudet eller senare i garderoben desto färre rekryter blir det för gängen, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) vid pressträffen.