Reglerna för att få svenskt medborgarskap ska skärpas. Bland annat föreslår en ny utredning krav på ett hederligt levnadssätt och en längre vistelsetid innan medborgarskap kan bli aktuellt.
Redan i Tidöavtalet slog regeringspartierna och Sverigedemokraterna fast att reglerna för att få svenskt medborgarskap ska skärpas.
I en utredning föreslås nu en rad förändringar. En är att en person ska ha bott i Sverige en längre tid för att komma ifråga för svenskt medborgarskap. Utredaren föreslår att huvudregeln ska vara åtta år, till skillnad från dagens fem år.
Skälet till det uppges bland annat vara att myndigheterna ska får längre tid på sig att samla information om den sökande.
Ett annat förslag från utredaren är ett skärpt krav på hederligt levnadssätt. Redan i dag finns krav på att att den som får svenskt medborgarskap ska ha levt ett skötsamt liv.
Skulder hos Kronofogden, en fängelsedom eller att Säpo klassar personen som ett säkerhetshot kan i dag innebära att det blir nej.
De skärpta kraven innebär enligt regeringen bland annat att tiden förlängs för när en person som gjort sig skyldig till brott kan bli svensk medborgare.
– Att beviljas ett svenskt medborgarskap är något man ska känna sig stolt över och ska ges till personer som har ansträngt sig för att bli en del av vårt samhälle och som gjort rätt för sig under tiden de har varit här, säger migrationsminister Johan Forssell i en kommentar.
Utredaren föreslår också att det införs ett krav på egenförsörjning för att bli svensk medborgare.