loadingUnder juni–juli räcker en kvart i solen i kortärmat och shorts, två till tre gånger i veckan, för att få tillräckligt med D-vitamin. Foto: Anatoliy Karlyuk/shutterstock
Under juni–juli räcker en kvart i solen i kortärmat och shorts, två till tre gånger i veckan, för att få tillräckligt med D-vitamin. Foto: Anatoliy Karlyuk/shutterstock
Hälsa

Forskning: Då har du nytta av D-vitamintillskott

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors

Luftvägsinfektioner är vanliga så här års, och råden om vitamintillskott för bättre hälsa sprids i medierna. D-vitamin lyfts ofta fram som ett sätt att stärka immunförsvaret – men vad säger forskningen om dess effekt?

Peter Bergman, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare, har forskat om D-vitamin i omkring 15 år. Han berättar att man länge har studerat kopplingen mellan D-vitamin och risken för att bli förkyld.

År 2017 publicerades en stor sammanställning i den vetenskapliga tidskriften BMJ som visade att tillskott av D-vitamin kunde skydda mot luftvägsinfektioner och att effekten var störst om man hade låga nivåer från början. Ny forskning visar att effekten på befolkningen i stort har minskat. Bergman säger att det sannolikt beror på att nivåerna av D-vitamin hos befolkningen har ökat, bland annat på grund av berikning i livsmedel.

Livsmedelsverkets rekommendationer

D-vitamin behövs bland annat för att människan ska kunna bilda starka tänder och ett starkt skelett. Det bildas när huden utsätts för solljus under sommarhalvåret. Mitt i sommaren räcker det med korta stunder i solen.

Fet fisk, som lax, sill och makrill, är det livsmedel som är rikast på D-vitamin. Även kött och ägg innehåller D-vitamin naturligt. Många mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar berikas sedan några år tillbaka med D-vitamin.

Rekommenderat intag är 10 mikrogram per dag för barn och vuxna. De flesta får det naturligt genom att huden utsätts för sol och genom kosten.

Personer som aldrig eller mycket sällan får sol på huden rekommenderas 20 mikrogram per dag. Även personer från 75 års ålder bör få i sig 20 mikrogram per dag, då de har svårare att tillgodogöra sig D-vitaminet.

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper som riskerar att få brist på D-vitamin tar tillskott. För barn under 2 år gäller ett tillskott på 10 mikrogram per dag. Samma mängd gäller för barn och vuxna som inte äter fisk eller berikade livsmedel. Barn och vuxna som inte får sol på huden under sommaren rekommenderas 10 mikrogram per dag som tillskott. Om denna grupp inte heller får i sig tillräckligt från kosten rekommenderas de 20 mikrograms tillskott. Samma mängd tillskott gäller för alla som är 75 år och över.

Personer som behöver tillskott kan göra uppehåll maj–augusti om man utsätter huden för sol. Det går även bra att ta tillskott året om.

Livsmedelsverket har satt en övre gräns för mängden tillskott: 50 mikrogram per dag för barn 1–10 år, och 100 mikrogram per dag för vuxna och barn från 11 år.

Mängden 10 mikrogram motsvarar 400 IE, internationella enheter.

Källa: Livsmedelsverket

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingUnder juni–juli räcker en kvart i solen i kortärmat och shorts, två till tre gånger i veckan, för att få tillräckligt med D-vitamin. Foto: Anatoliy Karlyuk/shutterstock
Under juni–juli räcker en kvart i solen i kortärmat och shorts, två till tre gånger i veckan, för att få tillräckligt med D-vitamin. Foto: Anatoliy Karlyuk/shutterstock
Hälsa

Forskning: Då har du nytta av D-vitamintillskott

Eva Sagerfors
Eva Sagerfors

Luftvägsinfektioner är vanliga så här års, och råden om vitamintillskott för bättre hälsa sprids i medierna. D-vitamin lyfts ofta fram som ett sätt att stärka immunförsvaret – men vad säger forskningen om dess effekt?

Peter Bergman, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare, har forskat om D-vitamin i omkring 15 år. Han berättar att man länge har studerat kopplingen mellan D-vitamin och risken för att bli förkyld.

År 2017 publicerades en stor sammanställning i den vetenskapliga tidskriften BMJ som visade att tillskott av D-vitamin kunde skydda mot luftvägsinfektioner och att effekten var störst om man hade låga nivåer från början. Ny forskning visar att effekten på befolkningen i stort har minskat. Bergman säger att det sannolikt beror på att nivåerna av D-vitamin hos befolkningen har ökat, bland annat på grund av berikning i livsmedel.

Livsmedelsverkets rekommendationer

D-vitamin behövs bland annat för att människan ska kunna bilda starka tänder och ett starkt skelett. Det bildas när huden utsätts för solljus under sommarhalvåret. Mitt i sommaren räcker det med korta stunder i solen.

Fet fisk, som lax, sill och makrill, är det livsmedel som är rikast på D-vitamin. Även kött och ägg innehåller D-vitamin naturligt. Många mjölkprodukter, växtdrycker, smörgåsfetter och matfettsblandningar berikas sedan några år tillbaka med D-vitamin.

Rekommenderat intag är 10 mikrogram per dag för barn och vuxna. De flesta får det naturligt genom att huden utsätts för sol och genom kosten.

Personer som aldrig eller mycket sällan får sol på huden rekommenderas 20 mikrogram per dag. Även personer från 75 års ålder bör få i sig 20 mikrogram per dag, då de har svårare att tillgodogöra sig D-vitaminet.

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper som riskerar att få brist på D-vitamin tar tillskott. För barn under 2 år gäller ett tillskott på 10 mikrogram per dag. Samma mängd gäller för barn och vuxna som inte äter fisk eller berikade livsmedel. Barn och vuxna som inte får sol på huden under sommaren rekommenderas 10 mikrogram per dag som tillskott. Om denna grupp inte heller får i sig tillräckligt från kosten rekommenderas de 20 mikrograms tillskott. Samma mängd tillskott gäller för alla som är 75 år och över.

Personer som behöver tillskott kan göra uppehåll maj–augusti om man utsätter huden för sol. Det går även bra att ta tillskott året om.

Livsmedelsverket har satt en övre gräns för mängden tillskott: 50 mikrogram per dag för barn 1–10 år, och 100 mikrogram per dag för vuxna och barn från 11 år.

Mängden 10 mikrogram motsvarar 400 IE, internationella enheter.

Källa: Livsmedelsverket

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025