Alarmerande rapportering från vissa medier antyder att klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion och leda till tömda butikshyllor. Överdrivet menar en forskare från SLU som i stället pekar på en annan fara.
Den globala kaffemarknaden omsatte 88 miljarder dollar förra året och utgör en viktig ekonomisk bas för småodlare av kaffeplantor i fattiga länder. I slutet av värdekedjan finns bland andra svenska kaffedrickare som dricker nästan åtta kilo kaffe per person och år – nästan tre koppar om dagen.
Att klimatförändringar riskerar att slå ut livlinan för kaffebönder, och njutningen för kaffedrickare, väcker känslor. Den senaste tiden har just sådana larmrapporter kablats ut, bland annat via SVT som tidigare i år förklarade att ”klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion. Det konstaterar en studie.” De följde sedan upp med ett inslag om hur surrogatkaffe kan tillverkas av svenska maskrosrötter.