loadingKlimatförändringarna riskerar att förstöra världens kaffeproduktion om inget görs, menar vissa medier. En etiopisk forskare vid SLU i Alnarp tonar ner riskerna. Foto: Ezequiel BECERRA/AFP
Klimatförändringarna riskerar att förstöra världens kaffeproduktion om inget görs, menar vissa medier. En etiopisk forskare vid SLU i Alnarp tonar ner riskerna. Foto: Ezequiel BECERRA/AFP
Inrikes

Forskare: Kaffet kommer inte att ta slut

Glenn Mattsing

Alarmerande rapportering från vissa medier antyder att klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion och leda till tömda butikshyllor. Överdrivet menar en forskare från SLU som i stället pekar på en annan fara.

Den globala kaffemarknaden omsatte 88 miljarder dollar förra året och utgör en viktig ekonomisk bas för småodlare av kaffeplantor i fattiga länder. I slutet av värdekedjan finns bland andra svenska kaffedrickare som dricker nästan åtta kilo kaffe per person och år – nästan tre koppar om dagen.

Att klimatförändringar riskerar att slå ut livlinan för kaffebönder, och njutningen för kaffe­drickare, väcker känslor. Den senaste tiden har just sådana larmrapporter kablats ut, bland annat via SVT som tidigare i år förklarade att ”klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion. Det konstaterar en studie.” De följde sedan upp med ett inslag om hur surrogatkaffe kan tillverkas av svenska maskrosrötter.

Kaffets historia

I växtsläktet kaffe (Coffea) finns cirka 100 arter varav Coffea arabica är mest populär. Från Etiopien, där kaffebusken har sitt ursprung, hämtades den för kommersiell odling på Arabiska halvön.

På 1600- och 1700-talet skeppades bönor från hamnstaden Mocka i Jemen som därför har gett namn till en variant av arabicabönan som odlades i området.

Via Osmanska riket spred sig sedan kaffet till Europa, bland annat i samband med belägringen av Wien år 1683, då den osmanska armén förlorade och lämnade flera hundra kilo kaffe efter sig.

Berättelsen om kaffe nådde Sverige genom det politiska sändebudet Claes Rålamb på 1650-talet. I Göteborgs landsarkiv från år 1685 beskrivs hur det första kaffet kom till Sverige via Amsterdam och sedan såldes på apotek, då man ansåg det lindra och bota sjukdomar. Genombrottet kom i början av 1700-talet då kung Karl XII introducerade kaffet på bred front.

År 1756 införde riksdagen förbud mot kaffedrickande. I dag dricker nordbor mest kaffe per capita i världen.

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKlimatförändringarna riskerar att förstöra världens kaffeproduktion om inget görs, menar vissa medier. En etiopisk forskare vid SLU i Alnarp tonar ner riskerna. Foto: Ezequiel BECERRA/AFP
Klimatförändringarna riskerar att förstöra världens kaffeproduktion om inget görs, menar vissa medier. En etiopisk forskare vid SLU i Alnarp tonar ner riskerna. Foto: Ezequiel BECERRA/AFP
Inrikes

Forskare: Kaffet kommer inte att ta slut

Glenn Mattsing

Alarmerande rapportering från vissa medier antyder att klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion och leda till tömda butikshyllor. Överdrivet menar en forskare från SLU som i stället pekar på en annan fara.

Den globala kaffemarknaden omsatte 88 miljarder dollar förra året och utgör en viktig ekonomisk bas för småodlare av kaffeplantor i fattiga länder. I slutet av värdekedjan finns bland andra svenska kaffedrickare som dricker nästan åtta kilo kaffe per person och år – nästan tre koppar om dagen.

Att klimatförändringar riskerar att slå ut livlinan för kaffebönder, och njutningen för kaffe­drickare, väcker känslor. Den senaste tiden har just sådana larmrapporter kablats ut, bland annat via SVT som tidigare i år förklarade att ”klimatförändringarna riskerar att slå ut stora delar av världens kaffeproduktion. Det konstaterar en studie.” De följde sedan upp med ett inslag om hur surrogatkaffe kan tillverkas av svenska maskrosrötter.

Kaffets historia

I växtsläktet kaffe (Coffea) finns cirka 100 arter varav Coffea arabica är mest populär. Från Etiopien, där kaffebusken har sitt ursprung, hämtades den för kommersiell odling på Arabiska halvön.

På 1600- och 1700-talet skeppades bönor från hamnstaden Mocka i Jemen som därför har gett namn till en variant av arabicabönan som odlades i området.

Via Osmanska riket spred sig sedan kaffet till Europa, bland annat i samband med belägringen av Wien år 1683, då den osmanska armén förlorade och lämnade flera hundra kilo kaffe efter sig.

Berättelsen om kaffe nådde Sverige genom det politiska sändebudet Claes Rålamb på 1650-talet. I Göteborgs landsarkiv från år 1685 beskrivs hur det första kaffet kom till Sverige via Amsterdam och sedan såldes på apotek, då man ansåg det lindra och bota sjukdomar. Genombrottet kom i början av 1700-talet då kung Karl XII introducerade kaffet på bred front.

År 1756 införde riksdagen förbud mot kaffedrickande. I dag dricker nordbor mest kaffe per capita i världen.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024