Nordkorea använder sig av ett djupt institutionaliserat system av tvångsarbete, som i vissa fall kan utgöra ett brott mot mänskligheten i form av förslavning, varnar FN i en ny rapport.
I rapporten beskrivs det sex olika typer av tvångsarbete, varav ett är landets militära värnplikt på minimum 10 år. Systemet fungerar som ett sätt för staten att kontrollera, övervaka och indoktrinera befolkningen, enligt FN-rapporten.
"Dessa människor tvingas arbeta under oacceptabla förhållanden – ofta i farliga sektorer – utan lön, valfrihet, möjlighet att lämna arbetet, sjukvård, ledighet, mat och husrum", säger FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk i ett uttalande.
Många utsattes för regelbunden misshandel och kvinnor riskerade att utsättas för sexuellt våld.
"Om vi inte mötte den dagliga kvoten blev vi slagna och fick mindre mat", säger ett vittne i rapporten.
Nordkorea använder sig även av obligatoriska statliga jobb där invånare tvingas utföra slitsamt manuellt arbete, ofta inom bygg- och jordbrukssektorn, enligt rapporten. Jobben kan pågå i månader upp till flera år, och under den tiden måste arbetarna bo på plats och får liten eller ingen ersättning.
Rapporten baseras bland annat på över 180 intervjuer gjorda mellan 2015 och 2023 med offer och vittnen som har flytt Nordkorea.