loadingAntalet rapporterade fall av campylobacter per vecka 2024 jämfört med 2023. Foto: Anders Humlebo/TT
Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka 2024 jämfört med 2023. Foto: Anders Humlebo/TT
Inrikes

FHM: Hundratals magsjuka av rå kyckling

Helena Nordenberg/TT

Blodblandade diarréer, feber och kräkningar. Allt fler svenskar har insjuknat till följd av tarmbakterierna campylobacter de senaste veckorna.

– En stor del handlar om att man hanterar rå kyckling fel, säger Anette Hansen, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Under vinter- och vårmånaderna brukar omkring 30 personer bli smittade. Sista veckan i juli i år var siffran uppe i 210 drabbade personer.

– Det är framför allt rå kyckling som man ska se upp med, säger Anette Hansen.

– Men även om själva kycklingen blir rätt tillagad och tillräckligt upphettad kan man bli smittad på annat sätt. Det kan handla om att man har skurit rå kyckling på skärbrädan som man inte sköljer av ordentligt och sedan skär sallad på.

Förorenat vatten

Det finns även andra orsaker till den plågsamma åkomman. Orent brunnsvatten, förorenat badvatten eller kontakt med nötkreatur kan också göra att man får i sig bakterierna.

De flesta insjuknar akut med diarréer som kan vara blodblandade, magsmärtor, kräkningar, feber och illamående. Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

Vanligast i sommartid

Infektionerna till följd av campylobacter är vanligast på sommaren. Antalet insjuknade brukar nå en topp i slutet av juli och under augusti för att sedan klinga av fram till december.

– Ökningen är väntad. Men den kraftiga ökningen som vi har sett under de senaste veckorna har inträffat någon vecka senare än tidigare år, säger Anette Hansen.

Viktigt med god kökshygien

Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna både före matlagningen och direkt efter hantering av rått kycklingkött.

Genomstek alltid kycklingen.

Köksredskap ska diskas noga. Håll rent på köksbänken och torka upp köttsaft med hushållspapper – inte med disktrasa.

Rått kycklingkött ska också hållas åtskilt från andra livsmedel. Det gäller särskilt livsmedel som är färdiga att ätas, som till exempel grönsakssallad.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingAntalet rapporterade fall av campylobacter per vecka 2024 jämfört med 2023. Foto: Anders Humlebo/TT
Antalet rapporterade fall av campylobacter per vecka 2024 jämfört med 2023. Foto: Anders Humlebo/TT
Inrikes

FHM: Hundratals magsjuka av rå kyckling

Helena Nordenberg/TT

Blodblandade diarréer, feber och kräkningar. Allt fler svenskar har insjuknat till följd av tarmbakterierna campylobacter de senaste veckorna.

– En stor del handlar om att man hanterar rå kyckling fel, säger Anette Hansen, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Under vinter- och vårmånaderna brukar omkring 30 personer bli smittade. Sista veckan i juli i år var siffran uppe i 210 drabbade personer.

– Det är framför allt rå kyckling som man ska se upp med, säger Anette Hansen.

– Men även om själva kycklingen blir rätt tillagad och tillräckligt upphettad kan man bli smittad på annat sätt. Det kan handla om att man har skurit rå kyckling på skärbrädan som man inte sköljer av ordentligt och sedan skär sallad på.

Förorenat vatten

Det finns även andra orsaker till den plågsamma åkomman. Orent brunnsvatten, förorenat badvatten eller kontakt med nötkreatur kan också göra att man får i sig bakterierna.

De flesta insjuknar akut med diarréer som kan vara blodblandade, magsmärtor, kräkningar, feber och illamående. Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

Vanligast i sommartid

Infektionerna till följd av campylobacter är vanligast på sommaren. Antalet insjuknade brukar nå en topp i slutet av juli och under augusti för att sedan klinga av fram till december.

– Ökningen är väntad. Men den kraftiga ökningen som vi har sett under de senaste veckorna har inträffat någon vecka senare än tidigare år, säger Anette Hansen.

Viktigt med god kökshygien

Var noggrann med handhygienen. Tvätta händerna både före matlagningen och direkt efter hantering av rått kycklingkött.

Genomstek alltid kycklingen.

Köksredskap ska diskas noga. Håll rent på köksbänken och torka upp köttsaft med hushållspapper – inte med disktrasa.

Rått kycklingkött ska också hållas åtskilt från andra livsmedel. Det gäller särskilt livsmedel som är färdiga att ätas, som till exempel grönsakssallad.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024