Blodblandade diarréer, feber och kräkningar. Allt fler svenskar har insjuknat till följd av tarmbakterierna campylobacter de senaste veckorna.
– En stor del handlar om att man hanterar rå kyckling fel, säger Anette Hansen, utredare vid Folkhälsomyndigheten.
Under vinter- och vårmånaderna brukar omkring 30 personer bli smittade. Sista veckan i juli i år var siffran uppe i 210 drabbade personer.
– Det är framför allt rå kyckling som man ska se upp med, säger Anette Hansen.
– Men även om själva kycklingen blir rätt tillagad och tillräckligt upphettad kan man bli smittad på annat sätt. Det kan handla om att man har skurit rå kyckling på skärbrädan som man inte sköljer av ordentligt och sedan skär sallad på.
Förorenat vatten
Det finns även andra orsaker till den plågsamma åkomman. Orent brunnsvatten, förorenat badvatten eller kontakt med nötkreatur kan också göra att man får i sig bakterierna.
De flesta insjuknar akut med diarréer som kan vara blodblandade, magsmärtor, kräkningar, feber och illamående. Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.
Vanligast i sommartid
Infektionerna till följd av campylobacter är vanligast på sommaren. Antalet insjuknade brukar nå en topp i slutet av juli och under augusti för att sedan klinga av fram till december.
– Ökningen är väntad. Men den kraftiga ökningen som vi har sett under de senaste veckorna har inträffat någon vecka senare än tidigare år, säger Anette Hansen.