Svartmunnad smörbult upptäcktes i Östersjön på 1980-talet och kommer från början från området kring Svarta havet och Kaspiska havet. Den är nu etablerad längs delar av svenska Östersjökusten och förekommer upp till Gävlebukten. I Sverige blir den upp till 18 centimeter lång. Den konkurrerar effektivt med andra arter och förökar sig snabbt. Den äter bland annat rom från andra arter och trivs i sött, salt och bräckt vatten. Den klassas som invasiv.
Trekantig brackvattensmussla kan bli drygt två centimeter, kommer från Nordamerikas ostkust och upptäcktes i Sverige 2011. Den kan hittas på båtskrov och kan bilda täta mattor. I andra länder har den orsakat ekonomiska problem när den har täppt igen kylvattensystem. Den klassas som invasiv.
Amerikansk trågmussla finns naturligt i Mexikanska golfen. Den påminner om Östersjömusslan, men är större. Den ses inte som invasiv.
Kinesisk ullhandskrabba kommer från Kina och kan bli tio centimeter över ryggen. Den är mellanvärd för en lungmask som kan infektera människor och kan sprida kräftpest mellan vattendrag. Den räknas som en av de hundra mest invasionsbenägna främmande arterna i världen.
Vitfingrad brackvattenskrabba kommer från Nordamerikas ostkust och blir två centimeter över ryggen. Den påträffades i Sverige 2014. Den skulle kunna sprida sjukdomar, till exempel kräftpest. Risken för invasivitet bedöms som låg. Ingen av krabborna har orsakat några anmärkningsvärda problem i Sverige.
Källa: Svealandskustens kustvattenvårdsförbund