Som väntat blir Frank-Walter Steinmeier näste president i Tyskland. Diplomatveteranen vann klart förbundsförsamlingens omröstning i Berlin.
Som utrikesminister har Frank-Walter Steinmeier suttit med vid många förhandlingsbord. Konflikten i östra Ukraina, inbördeskriget i Syrien och Storbritanniens beslut att lämna EU är några av de kriser han har fått hantera i egenskap av tysk toppdiplomat.
Nu lämnar Steinmeier regeringspolitiken och flyttar från utrikesdepartementet på Werdescher Markt i Berlin till slottet Bellevue en halvtimmes rask promenad därifrån. Han vann klart den tyska förbundsförsamlingens omröstning på söndagen i Berlin.
Arbetade för Schröder
Socialdemokraten Steinmeier inledde sin karriär i rikspolitiken 1998, som statssekreterare på den dåvarande förbundskanslern Gerhard Schröders kansli. Efter att ha varit chef för kansliet mellan 1999 och 2005 blev han utrikesminister, en post han hade fram till 2009.
Efter en misslyckad kanslerkandidatur i valrörelsen samma år valdes Steinmeier in i förbundsdagen, där han blev gruppledare för de socialdemokratiska ledamöterna. 2013 blev han återigen utrikesminister, för att den 27 januari i år lämna över den stafettpinnen till Sigmar Gabriel.
Får stöd av de flesta
Den tyska förbundspresidenten väljs för fem år och har främst en ceremoniell roll. Efter det att den avgående, 77-årige, presidenten Joachim Gauck i somras tillkännagav att han inte ställer upp för en andra mandatperiod inleddes förhandlingar mellan regeringskoalitionen om en gemensam kandidat.
I november enades partierna om att släppa fram Steinmeier, som även får stöd av liberala FDP.
Vänsterpartiet, Die Linke, har nominerat en egen kandidat, fattigdomsforskaren Christoph Butterwegge.
Den avgående presidenten Joachim Gauck lämnar sin post 17 mars.
(TT)
Så gick presidentvalet till |
Tysklands förbundspresident är landets statschef, men har främst en ceremoniell roll. Presidenten väljs formellt av förbundsförsamlingen, ett organ vars enda uppgift är att välja förbundspresidenten. Alla tyskar över 40 år är valbara. Förbundsförsamlingen består av samtliga ledamöter i förbundsdagen samt ett motsvarande antal företrädare för delstaterna, som fördelas proportionellt i förhållande till folkmängd. Vid valet av den nuvarande presidenten Joachim Gauck hade församlingen 1 240 ledamöter, 620 förbundsdagsledamöter och 620 personer utsedda av delstatsparlamenten. Antalet kan variera från gång till gång, eftersom förbundsdagen av valtekniska skäl inte alltid har samma antal ledamöter. 2017 har antalet ledamöter justerats 1 260, 630 förbundsdagsledamöter och 630 från delstaterna. Inte bara politiker är med och röstar, utan även andra företrädare för befolkningen. I årets val deltog till exempel det tyska fotbollslandslagets förbundskapten Joachim Löw. Källa: Tyska förbundsdagen, TT |