DCA-avtalet mellan Sverige och USA hotar svensk suveränitet och ger företräde till amerikanska intressen snarare än svenska. Avtalet ska nu godkännas av den svenska riksdagen. De 349 riksdagsledamöterna bör noga analysera överenskommelsen innan de godkänner den, menar den tidigare Sveriges Radio (SR)-producenten Margareta Skantze.
Tisdagen den 5 december 2023 reste Sveriges försvarsminister Pål Jonson till Washington för att underteckna ett DCA-avtal (Defense Cooperation Agreement) framtaget av USA:s försvarsminister Lloyd Austin, avseende militärt samarbete mellan Konungariket Sveriges regering och Amerikas Förenta Staters regering.
Vid en efterföljande presskonferens gav de båda ministrarna uttryck för sin stora glädje över avtalet. Mest skäl att vara glad har Lloyd Austin. Avtalet är helt och hållet utformat för att tjäna amerikanska intressen. Så som avtalet är formulerat utgör det ett uppgivande av Sveriges suveränitet.
DCA-avtalet ger USA tillgång till sjutton svenska försvarsanläggningar, tillstånd att utplacera amerikanska soldater samt att lagra fordon, maskiner, ammunition och vapen på svensk mark. I avtalet finns inget förbud mot kärnvapen. Amerikanska befälhavare har särskilt betonat sin glädje över att få tillgång till soldater som är tränade att föra krig i arktisk miljö och i Östersjöområdet.
DCA-avtalet är skräddarsytt för att passa USA och utgör en direkt provokation riktad mot Ryssland.
En rad olika paragrafer i avtalet handlar om de förmånliga regler som kommer att gälla för de amerikaner som stationeras ut i Sverige. De får rätt att röra sig obehindrat på svenskt territorium, befrias från diverse pålagor, och om de begår brott ska de inte dömas i Sverige utan i USA. De får rätt att ingripa med våld i situationer som de själva bedömer hotar deras verksamhet. Detta innebär till exempel att de kan skjuta mot USA-fientliga demonstranter.
Svenska myndigheter tillåts inte att inspektera eller på annat sätt kontrollera de områden som USA lägger beslag på. Det finns ingenting i avtalet som garanterar hjälp från USA vid ett eventuellt krigsutbrott. Avtalet innebär en total förändring av Sveriges utrikespolitik som byggt på vår alliansfrihet och som gjort att vi under drygt tvåhundra års tid besparats krigets fasor.
När Zelenskyj valdes till president var det på löftet att få slut på konflikten med Ryssland. Men det blev inte så. I stället blev det krig. Svenska journalister inom etablerade medier har okritiskt förmedlat den amerikanska synen på kriget i Ukraina. De har målat upp en starkt förenklad och historielös bild, och viktig information har undanhållits.
De har exempelvis inte berättat om det fredsfördrag som förhandlades fram under ledning av Israels dåvarande premiärminister Naftali Bennett bara en månad efter krigsutbrottet, och som godtogs av både president Putin och president Zelenskyj. Men avtalet revs upp genom intervention från USA, man använde sig av Nato med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som budbärare.
DCA-avtalet är skräddarsytt för att passa USA och utgör en direkt provokation riktad mot Ryssland. Särskilt gäller detta avsaknaden av förbud mot att placera ut kärnvapen på svensk mark. Genom detta avtal blir Östersjöregionen måltavla för rysk aggression. Precis som Ukraina blev. Ännu finns en liten, liten möjlighet att sätta stopp för DCA-avtalet. Avtalet måste nu godkännas av den svenska riksdagen. Ansvaret vilar tungt på dess 349 ledamöter.
Margareta Skantze
Tidigare SR-producent
Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.