Regeringen tänker inte sälja det statliga innehavet i teleoperatören Telia, slår näringsminister Mikael Damberg (S) fast. Folkaktien är enligt ministern en viktig del i statens bolagsportfölj.
”Till skillnad från tidigare borgerliga regeringar drivs denna regering inte av någon ideologisk privatiseringsagenda utan menar i stället att Telia Company AB har en viktig roll i digitaliseringen av Sverige”, skriver Damberg i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).
Han bekräftar därmed regeringens linje i frågan sedan den tillträde 2014.
Svaret kommer efter rapporter i bland annat Dagens Industri om att det inom Telias ledning finns en stor frustration. Frustrationen gäller de kompromisser bolaget måste göra för att ta hänsyn till statens dominerande ställning i styrelsen. Det ska bland annat gälla beredskapen inför att delta i konsolideringsaffärer med andra teleoperatörer.
I sin fråga till Damberg hänvisar Hammar Johnsson till att det har framkommit att Telias högsta ledning och bolagets ägare har olika syn på det statliga innehavet.
”Det finns i nuläget ingen anledning till att det statliga ägandet på 37 procent ska kvarstå i ett företag som verkar på en öppen, fri och konkurrensutsatt marknad”, skriver hon.
(TT)
Storägare i ett femtiotal bolag |
Statens 37-procentiga innehav i Telia är värt nästan 60 miljarder kronor, om man utgår från teleoperatörens börsvärde. Innehavet ingår i en statlig portfölj med ett femtiotal bolag, med kraftkoncernen Vattenfall, Postnord, SJ och gruvbolaget LKAB som några av de mer kända. I höstas minskade regeringen ägandet i det börsnoterade flygbolaget SAS till 17,2 procent genom försäljningen av 13,8 miljoner aktier för sammanlagt 214 miljoner kronor. Under alliansregeringen 2006-2014 staten bland annat stora statliga innehav i Nordea, Vin & Sprit, Vasakronan och börsoperatören OMX. |