Ladda inte elsparkcykeln i hallen eller mobilen i soffan – och håll koll på batteriets temperatur. Det är några av experttipsen för hur du undviker att starta en brand hemma med dina laddbara prylar.
Antalet bränder och brandtillbud kopplade till laddning av elprylar har ökat kraftigt de senaste fem åren i takt med att vi har allt fler laddbara produkter.
Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inträffade 55 bränder eller brandtillbud som började i batterier eller batteriladdare 2018. 2023 var motsvarande siffra 110, en ökning med 100 procent.
De litiumjonbatterier som i dag sitter i allt fler produkter, såsom elcyklar, elsparkcyklar, datorer och verktyg, brinner inte oftare än andra produkter. Men när de väl gör det är förloppet oerhört snabbt och konsekvenserna kan bli omfattande.
Det säger Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverket, och har flera tips på hur man laddar säkert. Det första är att läsa instruktionsboken.
– Läser man sin instruktionsbok så brukar det stå att batteriet ska ha fått rumstemperatur innan man laddar. Om man laddar ett väldigt varmt batteri för att man skyndat sig hem med sin elcykel kanske, eller om den har stått ute och blivit väldigt kall, så finns det en ökad risk för brand, säger Per Samuelsson.
Ökad risk
En annan risk är om batteriet fått en mekanisk skada.
– Även en mekanisk skada på den här typen av batteri kan orsaka att det börjar brinna när man laddar. Om det har fått en smäll eller att man tappar det kan det innebära en ökad risk.
Om ett litiumbatteri börjar brinna är brandförloppet väldigt snabbt.
– Det är närmast att betrakta som en explosion. Det blir en sådan kemisk kedjereaktion som dels skapar en väldigt hög temperatur som gör att batteriet nästan självantänder, säger Samuelsson.
Brinnande litiumbatterier är dessutom svåra att släcka och batteribränder kan snabbt sprida sig.
– Om man laddar sin elsparkcykel i hallen där det hänger kläder i en lägenhet har man ju i värsta fall spärrat den enda vägen ut om det skulle börja brinna.
Skippa soffan
Spridningsrisken är också skälet till att man inte ska ladda sin mobiltelefon eller bärbara dator i soffan eller sängen. Och när det gäller alla laddningar ska de enligt Elsäkerhetsverket ske "under uppsikt".
– Det betyder inte att man ska stå och stirra på sitt batteri när man laddar det men det betyder att man ska vara hemma och man ska vara vaken. Man kan gå någon gång och känna på batteriet så att det inte känns väldigt varmt. När laddningen är avslutad drar man ur kontakten, säger Per Samuelsson.