Handgranater har tidigare utgjort en mindre del av alla detonationer i Sverige. Så ser det inte ut längre.
– Vi har sett en kraftig ökning det senaste året, säger Pär Christianssén, tillförordnad sektionschef vid nationella bombskyddet.
Civila sprängmedel, som bland annat inkluderar hemmagjorda termosbomber, har minskat sedan myndigheterna arbetat intensivt för att stoppa flödet.
– Det har gjorts ett bra jobb, och vi har fått ett positivt gensvar från branschen. En sannolik konsekvens är att kriminella har börjat använda handgranater och pyroteknik i stället.
"Extremt känsliga"
Tidiga analyser visar att de allra flesta handgranater kommer från forna Jugoslavien, vilket betyder att de kan vara över 30 år gamla och av dålig kvalitet.
– De som kastas behöver inte detonera. Då är det jätteviktigt att allmänheten inte tror att de är ofarliga. Tvärtom kan de vara extremt känsliga. Därför är det viktigt att inte röra dem, hålla sig borta från föremålet och kontakta polisen.
Det är inte ovanligt att ungdomar står för både transport och själva detonationen, vilket innebär en ytterligare risk, enligt Christianssén.
– En handgranat är tillverkad för krigssituationer. Utan erfarenhet kan det innebära en direkt livsfara för allmänheten. Nu har vi dessutom ett flöde av väldigt gamla handgranater.
Handgranater från Ukraina
Det är fortfarande för tidigt att säga varifrån övriga handgranater kommer. Enligt Christianssén räknar polisen med att handgranater från kriget i Ukraina kommer att börja dyka upp.
– Det är något som vi har beredskap för. Men det är inget vi kan se i dag. Just nu arbetar vi väldigt aktivt med att kartlägga var de kommer ifrån och hur de har kommit in i Sverige.