loadingMan började använda kanel i bakning på 1600-talet. Men kanelbullar började man inte baka förrän på 1920-talet, då första världskriget var över, och tillgången på varor var bättre. Riktigt populär blev den först på 50-talet, då smöret blev billigare. I dryckesväg har kanel också använts som smaksättare ända sedan 1600-talet. Gustav Vasa smaksatte sitt vin med kanel, något som sedermera gav upphov till glöggen. Under 1800-talet kryddade man faktiskt brännvin med kanel, och det är från detta påfund som uttrycket att ”bli på kanelen” kommer – det betyder helt enkelt att man har inmundigat för stora mängder brännvin.
Foto: Tina Stafrén, Imagebank.Sweden.se
Man började använda kanel i bakning på 1600-talet. Men kanelbullar började man inte baka förrän på 1920-talet, då första världskriget var över, och tillgången på varor var bättre. Riktigt populär blev den först på 50-talet, då smöret blev billigare. I dryckesväg har kanel också använts som smaksättare ända sedan 1600-talet. Gustav Vasa smaksatte sitt vin med kanel, något som sedermera gav upphov till glöggen. Under 1800-talet kryddade man faktiskt brännvin med kanel, och det är från detta påfund som uttrycket att ”bli på kanelen” kommer – det betyder helt enkelt att man har inmundigat för stora mängder brännvin. Foto: Tina Stafrén, Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 40 vecka 40 2024

Bli på kanelen!

Redaktionen

Äntligen Weekend!

Äntligen – som vi har väntat! Den som väntar på något gott väntar som bekant alltid för länge, och det känns som evigheters evigheter sedan vi, med så stora bokstäver att de säkerligen syns från månen, skrev in KANELBULLENS DAG i almanackan.

Finns det verkligen något som skänker en mer omedelbar känsla av gemyt och kära barndomsminnen än den ljuvliga aromen från nygräddade kanelbullar? Under Kanelbullens dag säljs det tre miljoner bullar. Men vi är mer sålda på hembakta och därför ger vi dig här mästerbagaren Daniel Lindebergs eget recept på kanelbullar.

Efter att tillsammans med Björn Frantzén ha drivit stjärnkrogen Frantzén Lindeberg, och varit kreativ ledare på Wienerkonditoriet, ville Daniel komma ”hem till sin by” och förverkliga sin romantiska bild av det gamla franska bageriet. I Orminge utanför Stockholm driver han nu sitt eget bageri, ”en lokal samlingsplats mitt i byn”. Det låter onekligen som ett väldigt trevligt sätt att tjäna ”deg” på.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMan började använda kanel i bakning på 1600-talet. Men kanelbullar började man inte baka förrän på 1920-talet, då första världskriget var över, och tillgången på varor var bättre. Riktigt populär blev den först på 50-talet, då smöret blev billigare. I dryckesväg har kanel också använts som smaksättare ända sedan 1600-talet. Gustav Vasa smaksatte sitt vin med kanel, något som sedermera gav upphov till glöggen. Under 1800-talet kryddade man faktiskt brännvin med kanel, och det är från detta påfund som uttrycket att ”bli på kanelen” kommer – det betyder helt enkelt att man har inmundigat för stora mängder brännvin.
Foto: Tina Stafrén, Imagebank.Sweden.se
Man började använda kanel i bakning på 1600-talet. Men kanelbullar började man inte baka förrän på 1920-talet, då första världskriget var över, och tillgången på varor var bättre. Riktigt populär blev den först på 50-talet, då smöret blev billigare. I dryckesväg har kanel också använts som smaksättare ända sedan 1600-talet. Gustav Vasa smaksatte sitt vin med kanel, något som sedermera gav upphov till glöggen. Under 1800-talet kryddade man faktiskt brännvin med kanel, och det är från detta påfund som uttrycket att ”bli på kanelen” kommer – det betyder helt enkelt att man har inmundigat för stora mängder brännvin. Foto: Tina Stafrén, Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 40 vecka 40 2024

Bli på kanelen!

Redaktionen

Äntligen Weekend!

Äntligen – som vi har väntat! Den som väntar på något gott väntar som bekant alltid för länge, och det känns som evigheters evigheter sedan vi, med så stora bokstäver att de säkerligen syns från månen, skrev in KANELBULLENS DAG i almanackan.

Finns det verkligen något som skänker en mer omedelbar känsla av gemyt och kära barndomsminnen än den ljuvliga aromen från nygräddade kanelbullar? Under Kanelbullens dag säljs det tre miljoner bullar. Men vi är mer sålda på hembakta och därför ger vi dig här mästerbagaren Daniel Lindebergs eget recept på kanelbullar.

Efter att tillsammans med Björn Frantzén ha drivit stjärnkrogen Frantzén Lindeberg, och varit kreativ ledare på Wienerkonditoriet, ville Daniel komma ”hem till sin by” och förverkliga sin romantiska bild av det gamla franska bageriet. I Orminge utanför Stockholm driver han nu sitt eget bageri, ”en lokal samlingsplats mitt i byn”. Det låter onekligen som ett väldigt trevligt sätt att tjäna ”deg” på.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025