Brottsdömda med fängelsestraff på upp till 18 månader ska kunna få fotboja istället för att vara inlåsta, i vissa fall och om det inte framstår som stötande. Det föreslår Trygghetsberedningen, som leds av Henrik Vinge (SD) och där företrädare för samtliga riksdagspartier sitter.
Skulle förslaget, som redovisas på DN Debatt inför leveransen till justitieminister Gunnar Strömmer (M), bli verklighet innebär det en kraftig utökning av möjligheterna att få avtjäna straff med fotboja. Idag kan fängelsedomar på upp till sex månader bytas mot övervakning med fotboja.
Strömmer tog i juli emot en annan utredning med en översyn av straff och påföljder, men den föreslog bara en höjning till nio månader.
Trygghetsberedningen har koncentrerat sig på förslag på åtgärder som kan förhindra återfall i brott.
Beredningen vill att kriminalvården ska få klara order om att satsa på hälso- och sjukvård för dömda. Det motiveras med att en stor andel av de intagna har psykiatriska problem, en större andel än befolkningen utanför murarna.
Andelen med adhd-problem är också högre, uppemot en tredjedel av de intagna. Möjligheterna till vård under strafftiden är dock mycket begränsad.
Många skulle också klara sig bättre om de kunde få behandling med läkemedel för opioidberoende, enligt beredningen.