loadingBakterien listeria trivs bra och förökar sig fort på skivat pålägg och i ostar. Två livsmedelsprodukter med långt hållbarhetsdatum. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT
Bakterien listeria trivs bra och förökar sig fort på skivat pålägg och i ostar. Två livsmedelsprodukter med långt hållbarhetsdatum. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT
Inrikes

Återkallanden av livsmedel vanligare

Maria Eriksson/TT

Att via massmedia återkalla livsmedel på grund av misstanke om bakterier blir vanligare. Men enligt experterna är det ett tecken på att livsmedelsproducenterna gör som de ska.

Återkallade livsmedelsprodukter har under sommaren återkommit i nyheterna som rapporterat om listeria i sallader och salmonellasmittade ägg. Men även om återkallande av livsmedel, enligt Livsmedelsverket, blir allt vanligare så ska det ses som ett bra tecken och inte tolkas som att något blivit fel.

– Snarare betyder det att livsmedelsproducenten skött sig, utfört sina rutinkontroller, hittat smittan, anmält den och sedan återkallat produkten med misstänkt smitta för att skydda oss, säger Jonas Toljander, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Tack vare att livsmedelsproducenterna rutinmässigt testar djur, kök och andra lokaler där mat hanteras för bakterier så är till exempel färre än en procent av de svenska djuren smittade med salmonella. Det är bra jämfört med andra länder.

Att helt skydda livsmedelsproducerande djur från salmonellabakterier är enligt Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, inte rimligt. Bakterierna är en naturlig del av vår omgivning.

– Vi kan inte utrota salmonella i naturen så det är ett styrkebesked att vi fångar upp den i våra kontroller då det leder till åtgärder säger hon.

Bättre på anmäla

Trots bättre testning och sen återkallanden ökar antalet anmälda fall av listeriainfektioner hos Folkhälsomyndigheten. En siffra som Jonas Toljander menar står för en förbättring i att anmäla infektionen till myndigheten.

– Men ökningen beror också på att gruppen äldre blir större i Sverige. Jämfört med andra riskgrupper, till exempel gravida, är äldre sämre på att ta till sig råd om att vara försiktiga med vissa produkter med långt hållbarhetsdatum säger han.

Enligt Jonas Toljander är listeria en knepig bakterie som också finns överallt. Den har en förmåga att ta sig in i kök, bita sig fast i köksmaskiner och smyga sig in i färdigsallader, skivat pålägg och lax som färdigställs där.

Utbud av färdigmat ökar

Ytterligare en förklaring till ökningen kan komma från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vars forskning visat en koppling till det ökade utbudet av färdigmat och listeria.

Boven är färdigsköljda bladgrönsaker i påsar som sedan används i smörgåsar och pastasallader som numera är populära lunchalternativ i livsmedelsbutikerna.

Återkallade livsmedel juli-augusti 2023

ICA: Smörgåsar innehållande listeria

ICA: Räksallad och baguette innehållande listeria

Saltå Kvarn: mjöl innehållande mögelgift

ICA, Axfood och Lidl: ägg innehållande salmonella

ICA: gorgonzola innehållande listeria

Smak av Gotland: lammfärs innehållande salmonella

Scan: grillkorv innehållande listeria

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingBakterien listeria trivs bra och förökar sig fort på skivat pålägg och i ostar. Två livsmedelsprodukter med långt hållbarhetsdatum. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT
Bakterien listeria trivs bra och förökar sig fort på skivat pålägg och i ostar. Två livsmedelsprodukter med långt hållbarhetsdatum. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT
Inrikes

Återkallanden av livsmedel vanligare

Maria Eriksson/TT

Att via massmedia återkalla livsmedel på grund av misstanke om bakterier blir vanligare. Men enligt experterna är det ett tecken på att livsmedelsproducenterna gör som de ska.

Återkallade livsmedelsprodukter har under sommaren återkommit i nyheterna som rapporterat om listeria i sallader och salmonellasmittade ägg. Men även om återkallande av livsmedel, enligt Livsmedelsverket, blir allt vanligare så ska det ses som ett bra tecken och inte tolkas som att något blivit fel.

– Snarare betyder det att livsmedelsproducenten skött sig, utfört sina rutinkontroller, hittat smittan, anmält den och sedan återkallat produkten med misstänkt smitta för att skydda oss, säger Jonas Toljander, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Tack vare att livsmedelsproducenterna rutinmässigt testar djur, kök och andra lokaler där mat hanteras för bakterier så är till exempel färre än en procent av de svenska djuren smittade med salmonella. Det är bra jämfört med andra länder.

Att helt skydda livsmedelsproducerande djur från salmonellabakterier är enligt Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, inte rimligt. Bakterierna är en naturlig del av vår omgivning.

– Vi kan inte utrota salmonella i naturen så det är ett styrkebesked att vi fångar upp den i våra kontroller då det leder till åtgärder säger hon.

Bättre på anmäla

Trots bättre testning och sen återkallanden ökar antalet anmälda fall av listeriainfektioner hos Folkhälsomyndigheten. En siffra som Jonas Toljander menar står för en förbättring i att anmäla infektionen till myndigheten.

– Men ökningen beror också på att gruppen äldre blir större i Sverige. Jämfört med andra riskgrupper, till exempel gravida, är äldre sämre på att ta till sig råd om att vara försiktiga med vissa produkter med långt hållbarhetsdatum säger han.

Enligt Jonas Toljander är listeria en knepig bakterie som också finns överallt. Den har en förmåga att ta sig in i kök, bita sig fast i köksmaskiner och smyga sig in i färdigsallader, skivat pålägg och lax som färdigställs där.

Utbud av färdigmat ökar

Ytterligare en förklaring till ökningen kan komma från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vars forskning visat en koppling till det ökade utbudet av färdigmat och listeria.

Boven är färdigsköljda bladgrönsaker i påsar som sedan används i smörgåsar och pastasallader som numera är populära lunchalternativ i livsmedelsbutikerna.

Återkallade livsmedel juli-augusti 2023

ICA: Smörgåsar innehållande listeria

ICA: Räksallad och baguette innehållande listeria

Saltå Kvarn: mjöl innehållande mögelgift

ICA, Axfood och Lidl: ägg innehållande salmonella

ICA: gorgonzola innehållande listeria

Smak av Gotland: lammfärs innehållande salmonella

Scan: grillkorv innehållande listeria

Källa: Livsmedelsverket

(TT)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024