Kvällen är kommen för den sista av årets tre supermånar. Du behöver däremot inte oroa dig, missar du kvällens måne kommer nya tillfällen.
– Det är inte ett speciellt sällsynt fenomen, säger Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.
Samtidigt framhåller Linde att "supermåne" inte är strikt astronomiskt definierat.
– Jag kan bekräfta att det är fullmåne och att den kallas för supermåne under vissa omständigheter. Vad det handlar om är att månen, samtidigt som den är fullt belyst, också befinner sig nära i sin bana runt jorden. Månens bana är ju inte helt cirkelrund, utan oval, säger han.
Fullmåne inträffar när som helst i månens bana, men det när den är som närmast jorden som det kallas supermåne.
– Det innebär att den ser lite större ut. Mycket lite, ska jag säga. Cirka sju procent större och lyser kanske 13–14 procent starkare än en normal fullmåne. Det är inga sensationella förändringar direkt.
Nu ligger månen på ett avstånd omkring 356 000 kilometer från jorden, medan dess medelavstånd ligger på 384 000 kilometer.
Enligt Linde beror upplevelsen av månens storlek också på årstiden. När årets första supermåne inföll i augusti låg månen väldigt lågt över horisonten – vilket ger effekten att månen ser ännu större ut.
– Det märker man inte av i kväll eftersom den står så högt upp på himlen.