En grupp turkiska dykare upptäckte nyligen mycket välbevarade rester av ett 3 000 år gammalt slott på botten av landets största sjö, Vansjön.
Upptäckarna, som arbetar under statligt tillstånd, tror att slottet uppfördes under kungariket Urartu, även kallat kungariket Van, ungefär vid 1200- till 600-talet före Kristus. Tidsuppskattningen gjordes utifrån stilen på ruinerna.
"Det ryktades om att det kunde finnas något under ytan men de flesta arkeologer och anställda vid muséer sa att vi inte skulle hitta någonting alls", säger Tahsin Ceylan, som leder dykargruppen, enligt Daily Sabah.
Slottsruinerna mäter ungefär 1000 meter i längd. Höjden på murarna är 4 meter, det som är synligt. Tack vare att vattnet i sjön är mycket basiskt har resterna bevarats i utmärkt skick.
Undervattensfilmen kommer från Tahsin Ceylans instagramsida.
Sjön är näst störst i mellanöstern och är över 170 meter djup i genomsnitt. Det sägs att där finns ett sjöodjur, monstret i Vansjön. Men där finns också en mängd nya upptäckter, som en stor stalagmitformation, 1000-åriga gravstenar och vraket från ett gammalt ryskt skepp.
Arkeologer tror att Vansjön var mycket grundare på Urartu-tiden.
"När sjöns yta steg drog sig folket undan, men byggnaderna blev kvar. Även om många av dem ligger i ruiner så finns de fortfarande där. Vi måste skydda de här byggnaderna. Andra slott i landet har förstörts, men sjön har hållit slottet gömt och bevarat det," säger en annan man i gruppen, Mustafa Akkus, biträdande professor vid Van Yuzuncu Yıl University och fakulteten för fiskeri, enligt Hurriyet Daily News.
Akkus tror att upptäckten inte bara kommer att hjälpa forskarna att få en bättre förståelse för områdets historia, utan också bli ett lyft för den lokala ekonomin.
"Om vi kan göra en tillräckligt bra presentation av dem, så kommer dussintals dykarskolor att öppnas runt Vansjön och tusentals människor kommer att komma hit för att dyka och se de här skönheterna," säger Akkus till Hurriyet.