Nu börjar älgjakten i stora delar av landet. Men det blir en jakt präglad av viss oro för den minskade älgstammen.
Det är i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och i delar av Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län som älgjakten nu inleds. Övriga jägare får vänta till den 8 oktober.
Totalt närmare 61 000 älgar får skjutas under årets jakt. Men frågan är hur många djur som kommer att fällas. Stammen har decimerats kraftigt under de senaste decennierna och antalet djur uppskattas nu till omkring 200 000. Experter har varnat för att stammen kan bli rödlistad om minskningen fortsätter.
Samma nivå
I fjol sköts omkring 50 000 älgar och Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet i norr, tror att man hamnar på samma nivå i år.
– Dels har det blivit färre älgar att skjuta, helt enkelt, dels höll jägare medvetet igen på avskjutningen i fjol för att inte minska stammen för mycket. Mycket tyder väl på att det finns ungefär lika mycket älg i skogarna i år.
Minskningen av älgstammen är kopplad till betesskadorna i skogen.
– Både de stora skogsbolagen och myndigheterna har tryckt på ganska hårt för att älgstammen måste fortsätta minska. Jägarna har ställt upp på detta, men det var väl i förfjol man började reagera på att det börjar bli för lite älg i skogen. Så det finns en kluvenhet, säger Björn Sundgren.
Stannar hemma
En återhållsamhet i jaktlagen får sannolikt till följd att en del jägare helt avstår sin plats.
– Vi ser ju att antalet som löser statligt jaktkort minskat under några år. Jag skulle tro att de som avstår är de som inte brinner för jakten och inte har det som fritidsintresse, utan sett den som ett sätt att ta hem kött till frysboxen, säger Björn Sundgren.