Avskjutningen av älgstammen har nått ett nytt bottenrekord. Oron för arten växer, både bland jägare och naturvårdare. Stammen tros nu omfatta runt 200 000 djur, sannolikt det lägsta sedan 1970-talet. Många bedömare tror att älgen kommer att rödlistas i höst.
– Den har minskat så snabbt att den nog lär hamna på listan, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Den instans som beslutar om rödlistning är Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Där har man noterat att älgstammen gått tillbaka kraftigt de senaste tio åren.
– Vi kommer att titta på detta i höst, säger Henrik Thurfjell, ansvarig för ryggradsdjur på Artdatabanken.
Rödlistning
Ifall man kan konstatera att älgen minskat med minst 15 procent sedan tre generationer tillbaka kommer man att placera arten i hotkategorin "nära hotad" på rödlistan. Tre älggenerationer motsvarar 21 år.
Har arten minskat med 30 procent hamnar den i stället ett snäpp uppåt på hotlistan, i kategorin "sårbar".
Den situationen hade nog ingen förväntat sig. När älgstammen var som störst i början av 1980-talet fanns sannolikt över 500 000 älgar i landet. Toppåret 1982–83 sköts 174 741 älgar i Sverige.
Det senaste jaktåret, 2023–24, var avskjutningen 49 958 älgar, vilket endast motsvarar 28,5 procent av avskjutningen på 1980-talet. Senast den var så låg var i mitten av 1970-talet.
Hård jakt
Orsaken till minskningen är hård jakt de senaste åren, vilket i sin tur är en effekt av systemet med älgförvaltningsgrupper som infördes 2012. I grupperna, där man beslutar om älgjaktens omfattning i respektive område, sitter tre representanter för jägarkåren och tre representanter för markägarna. Det är de sistnämnda som har utslagsröst.
Daniel Ligné anser att detta har forcerat fram en högre avskjutning. Han säger också att de stora skogsbolagen, som gärna vill ha så få älgar som möjligt i skogen för att minska betesskadorna, är överrepresenterade i grupperna.
– Jag tycker det är tråkigt, och det tror jag de flesta tycker. Vanliga människor ser inga älgar längre. Och för turisterna är det också tråkigt. Vi vill ha en annorlunda förvaltning, säger han.
Samtidigt har man på SLU tyckt sig ana att älgstammen möjligen börjat vända svagt uppåt igen, och nu kanske är något fler än året innan.
– Jägarna har ju börjat hålla igen, säger Fredrik Widemo, viltanalytiker vid SLU.
Det sistnämnda håller Daniel Ligné med om:
– Nu har vi nått botten. Till hösten kommer nog många att käka bullar och dricka kaffe när det ska jagas, säger han.