Allmänheten, men framför allt jägare, uppmanas att hjälpa till med att undersöka när djuren får ungar – för att jakttiderna ska kunna anpassas till nya förutsättningar.
– Vi vet att dagens jakttider delvis är baserade på gamla och ofullständiga data. Det gäller både när ungarna föds och när de blir oberoende, säger Cecilia Di Bernardi, som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), enligt ett pressmeddelande.
Våren kommer nu tre till fyra veckor tidigare än för 50 år sedan, enligt SLU. Därför vill man ta reda på vad som händer när förutsättningarna ändras – föds ungarna tidigare?
I ett nytt forskningsprogram, som finansieras av Naturvårdsverket, ska SLU ta fram aktuell kunskap om när ungarna föds och när de klarar sig på egen hand.
Enligt SLU har jägarna en unik möjlighet att bidra med data genom de hundratusentals viltkameror som finns utplacerade. Dessutom hanterar de tusentals fällda djur.
Viltkameror kan visa när ungar fötts och hur länge de följer föräldrarna. Bilder av skjutna djur kan avslöja om honorna fortfarande diar ungarna.
Forskningen fokuserar på rödräv, grävling, skogsmård, iller, skogshare, fälthare och bäver.