Syriska regeringsarmén har nu lagt under sig i stort sett hela östra Aleppo. Samtidigt kommer larm om summariska avrättningar av människor som anklagas för samröre med rebellerna.
Det senaste dygnets intensiva bombregn över östra Aleppo har avtagit, enligt en AFP-korrespondent i den regimkontrollerade delen av staden. Bara spillror återstår nu av det område som kontrollerats av oppositionella sedan 2014, och rebellerna har dragit sig tillbaka till ett mindre område i sydöstra Aleppo.
Hjälparbetare larmar om misstänkta summariska avrättningar av människor med kopplingar till rebellgrupper, rapporterar CNN. Släktingar och familjemedlemmar till medlemmar av Fria syriska armén (FSA), däribland kvinnor och barn, finns bland de dödade, enligt Mohammad Basbous på regimkritiska Aleppo Media Center.
På tisdagsmorgonen sökte regeringssoldater igenom de nyligen intagna områdena kring Aleppos gamla stad.
– Regimen finkammar distrikten Bustan al-Qasr, Kalasseh, Fardaws och andra områden man tog i går (måndag), säger oppositionella Syriska människorättsobservatoriets (SOHR) chef Rami Abdel Rahman till AFP.
Att förlora slaget om Aleppo vore en förödande förlust för rebellerna, som då inte längre skulle kontrollera någon del av någon av Syriens större städer.
(TT)
Väpnade oppositionen kring Aleppo |
Den väpnade syriska oppositionen är splittrad och består av en brokig blandning grupper med olika lojaliteter, som också har interna strider. I och omkring Aleppo i de nordöstra delarna av landet finns de flesta stridande parter i kriget representerade. När kriget började bildade avhoppare från den syriska regeringsarmén det oppositionella Fria syriska armén (FSA). Nu kämpar en mängd grupper med nationalistisk agenda under FSA-flagg i norra Syrien. Det huvudsakliga målet är att störta regimen, men en del FSA-grupper har också stridit mot Islamiska staten (IS) nära den turkiska gränsen. Det har också hänt att FSA-grupper drabbat samman med kurdisk YPG-milis i och kring Aleppo efter anklagelser om att YPG samordnat attacker med regimen – vilket YPG nekat till. Många FSA-grupper har fått militärt stöd från länder som motsatt sig Bashar al-Assad, däribland Turkiet, Saudiarabien och USA. Aleppo har länge setts som ett starkt fäste för de väpnade grupper som ryms under FSA:s paraply, som ibland – och av vissa – beskrivs som mer moderata. Men här strider också grupper med en mer extremistisk och jihadistisk agenda, som exempelvis Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten). Flera av de mer hårdföra islamistgrupperna har organiserat sig i den lösa sammanslutningen Jaish al-Fatah. Regimen och dess allierade strider också mot IS, öster om Aleppo. IS – som vill rädda sitt krympande självutnämnda kalifat – krigar mot i princip alla parter i den syriska konflikten. IS har förlorat mycket territorium i norra Syrien, främst till kurdiska YPG. Källa: Reuters |