Syriens president Bashar al-Assad slår ifrån sig anklagelserna om att regimen utfört kemvapenattacker mot sin befolkning.
– För oss är det 100 procent uppdiktat, säger han till nyhetsbyrån AFP.
Över 80 människor, många av dem barn, dödades i det misstänkta kemvapenangreppet mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Men den syriske diktatorn vidhåller att hans regim inte har några kemiska stridsmedel, och hävdar att rebeller förfogar över sådana vapen.
– Det gavs ingen order om någon attack, säger Bashar al-Assad till AFP i en intervju som är den första presidenten gett sedan attacken.
– Vi lämnade över våra (kemiska) vapen för några år sedan. Även om vi haft dem hade vi inte använt dem, fortätter han.
Uppgifter om döda
Några timmar innan intervjun med al-Assad publicerades hävdade den syriska militären att flera hundra människor, varav många civila, dött av giftig gas som läckte ut när den USA-ledda alliansen sent på onsdagen bombade en depå där IS förvarade kemiska vapen i Dayr al-Zawr (Deir Ezzor). Uppgifterna förnekas av USA, rapporterar Reuters.
Analyser från Khan Sheikhun gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visar spår av det kemiska stridsmedlet sarin - och nu skickar OPCW en grupp experter till Turkiet för att ytterligare utreda det misstänkta stridsgasangreppet.
Bashar al-Assad kommer dock bara att tillåta "opartiska" utredare att genomföra en sådan utredning på syrisk mark.
– När vi är förvissade om att opartiska länder deltar i den här delegationen, för att vara säkra på att de inte använder den för politiska ändamål, säger han till AFP.
Höjt tonläge
Ryssland välkomnar OPCW-utredningen, samtidigt som landet i FN:s säkerhetsråd stoppat en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av händelsen. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa kriget. Tonläget i relationen med USA har höjts efter det misstänkta stridsgasangreppet och USA:s efterföljande attack mot en syrisk flygbas.
Ryssland, som stöttar al-Assad, hävdar att kemvapenattacker förbereds i Syrien i syfte att lägga skulden på regimen. President Vladimir Putin antyder också att det kan bli en förevändning för nya amerikanska angrepp.
Rex Tillerson fick på sitt första besök i Moskva som USA:s utrikesminister ett kyligt mottagande i stället för de sedvanliga artighetsfraserna. Men efter ett möte med Putin sade sig både Tillerson och hans ryske kollega Sergej Lavrov vara beredda att arbeta för att förbättra relationerna, som enligt amerikanen nått en lågvattennivå.
– Världens två främsta kärnvapenmakter kan inte ha en sådan relation, sade Rex Tillerson.
(TT)