Zebramönstrad rock hjälper moderlös zebra präglas på sin art
Med tillstånd av David Sheldrick Wildlife Trust


När Sheldrick Wildlife Trust i Nairobi i Kenya, fick hand om ett moderlöst zebraföl använde de en zebramönstrad rock för att hjälpa det lilla fölet att få tillit och präglas på sin egen art.

Fölet och hans mamma befann sig i närheten av en getfarm när mamman blev byte för hungriga lejon. Det lilla fölet klarade sig med blotta förskräckelsen och flydde instinktivt till närmaste djurflock. Det råkade vara en flock getter och herdarna var inte långt borta. De tog hand om fölet och gav honom getmjölk innan de i slutet av februari lämnade över honom till Wildlife Trust, för att han skulle bli ordentligt omhändertagen.

Han fick namnet Diria efter ranchen där han räddades.

Med tillstånd av David Sheldrick Wildlife Trust

I naturen är zebraföl helt beroende av sin mamma för mat, skydd och omhändertagande. Djurvårdarna tänkte att fölet skulle vara mest trygg med en  zebra så de skapade en speciell Diria-rock med zebrarandigt mönster som skötarna skulle ha på sig när de tog hand om honom.

Mönstret hjälper Diria att präglas på zebramönster på samma sätt som han skulle ha gjort med sin mamma.

Diria tycker om att bli ompysslad av sina zebraskötare. Med tillstånd av David Sheldrick Wildlife Trust

Alla som sköter om det lilla fölet får ha på sig samma rock. Och det är rocken som Diria i första hand fokuserar på, inte de olika skötarna. På så sätt blir han inte förvirrad över att det är olika personer som tar hand om honom.

”Zebraföl präglas på sin mammas randiga mönster och zebrarocken gör att Diria kan präglas på ett naturligt sätt och att han inte blir speciellt fäst vid en särskild person,” förklarar Wildlife Trust på sin hemsida.

Med tillstånd av David Sheldrick Wildlife Trust

Som tur är har det blivit mycket lyckat med den zebrarandiga rocken. Diria är väldigt kärleksfull mot sina skötare, och det finns inget han gillar mer än att trycka nosen mot dem när de borstar honom, förutom kanske när han får sin mjölk, skriver organisationen. 

Med tillstånd av David Sheldrick Wildlife Trust

I framtiden är tanken att Diria ska återvända till naturen. Andra zebror som omhändertagits på liknande sätt, med den unika präglingsmetoden, har klarat sig bra när de återvänt till sin naturliga livsmiljö.

Men för tillfället får Diria leva ett tryggt och bekvämt liv med sina vårdare som tar på sig rollen att vara hans zebramamma.