När hans älskade hund Gunnar blev påkörd av en lastbil och blev förlamad, bestämde Jason Parker från Osseo i Wisconsin, att göra allt för att Gunnar ändå skulle få ett så bra hundliv som möjligt. Sedan startade han en ideell organisation för att hjälpa andra skadade djur i liknande situationer.
I en mail-intervju med Epoch Times berättar Jason sin och Gunnars historia.
Olyckan
I februari 2014 blev Gunnar påkörd av en lastbil. ”Vi tog honom direkt till University of Minnesota för akut operation, men det visade sig att skadan på ryggraden var för svår för att han skulle kunna bli helt bra igen”, säger Jason.
Veterinärerna som opererat Gunnar föreslog då att han skulle avlivas men Jason och hans fru Stephanie vägrade ge upp hoppet. Paret maxade sina krediter för att betala för Gunnars operation, veterinärvård och månader av fysisk träning. Men det hjälpte inte. Gunnars bakben var ohjälpligt skadade.
”Ge för Gunnar”
Då försökte de hitta något som kunde förbättra Gunnars livskvalitet och upptäckte att det fanns rullstolar för hundar. Men pengarna var slut, och räddningen kom i form av en artikel i den lokala tidningen.
Jason hade berättat vad som hänt Gunnar på sociala medier och nu blev han kontaktad av tidningen som ville skriva hans historia i söndagstidningen. Rubriken på artikeln var ”Ge för Gunnar”.
Utan att Jason visste det hade tidningen skapat ett konto i Gunnars namn dit folk kunde donera för hans fortsatta vård. För donationspengarna köpte de Gunnars första rullstol som kostade 600 dollar. Under våren 2014 hade han återfått en del av sin rörlighet.
”Folk från hela tidningens spridningsområde skickade kort, pengar och välgångsönskningar till en hund de aldrig träffat. Det gjorde att jag återfick min tro på mänskligheten”, berättar Jason.
Full av glädje
Gunnars liv var fyllt av glädje även efter olyckan. Jason kommer aldrig att glömma första gången han provade rullstolen. Hans ögon lyste upp och man kunde riktigt se hur livet kom tillbaka i hans blick.
Jason och Stephanie bestämde sig för att bästa sättet att visa sin tacksamhet till alla de som skänkt pengar för att hjälpa deras hund, var att ”skicka vidare”, göra samma sak för andra. Jason ville hjälpa andra i liknande omständigheter, djurskydd och djurhem som hade djur som behövde rörelsehjälpmedel.
Jasons första insats var en herrelös pitbullkorsning i Texas som kallades Hope. Hope hade blivit påkörd av en bil och behövde hjälp att komma på fötter igen. Han fick tag på en begagnad rullstol som han köpte och transporterade till djurskyddet som tagit hand om Hope. Efter några månaders rehabilitering blev sedan Hope adopterad och fick ett nytt hem.
”Tillsammans med bra fysisk träning blev hon frisk och springer nu obehindrat utan rullstol”, berättar Jason.
Strax efter startade en ny välgörenhetsform: Gunnars Wheel. ”Jag ville att alla i samma situation skulle få uppleva samma glädje som Gunnar och jag kände när han fick sin rullstol”, förklarade Jason.
En typisk dag på Gunnars Wheel
Gunnars Wheel är en organisation som lånar ut hjälpmedel till ägare av djur med rörelsehinder. Jason går upp tidigt för att läsa meddelanden som kommit från djurägare och djurhem. Han beskriver det som en ”livslång låneverksamhet” som matchar återlämnade rörelsehjälpmedel med potentiella mottagare baserat på art, ras, storlek, vikt och utseende.
Det kostar inget för djurhem och ägare som inte har råd. Det enda vi kräver är att hjälpmedlen återlämnas när de inte längre behövs, oavsett om djuret har återhämtat sig eller gått bort, så vi kan använda det till nästa djur som behöver.
För att filosofin med ”skicka vidare” ska bli mer konkret och alla hundar ska bli ihågkomna, så ber Jason ägaren ska skicka med en bild och en kort historia om hunden/djuret som haft ”rullstolen”. Jason tror att det kan hjälpa ägaren med sorgeprocessen (om hunden gått bort) och inge hopp för den nya användaren.
Nu har Gunnars Wheels över 1 300 ”rullstolar” i sin flotta och har sedan 2016 hjälpt minst 2 000 djur. Bland användarna kan Jason räkna in många olika djurslag som hundar, katter, getter, kaniner, ett hjortkid, en sköldpadda och till och med en opossum.
Framgångshistorier
En av Jasons bästa berättelser är om schäfern Champ som överlevde valpsjuka. Han hade kvar viss motorisk kontroll och fick en fyrhjuling som kunde användas vid promenader, lek och träning. Jason förklarar att de utrustade vagnen med ett handtag så att matte kunde hjälpa till att styra förbi hinder och manövrera där det var mycket folk.
Jasons enkla råd till dem som har hand om ett djur som behöver hjälpmedel är: ”Var inte rädd att prova något nytt. Tänk utanför boxen för att hjälpa ditt djur att få ett så normalt liv som möjligt. Ställ frågor och ta reda på saker”.
Styrka, kärlek och medkänsla
Tyvärr gick Gunnar bort i oktober 2017, men hans arv lever vidare i Jasons arbete för att hjälpa andra skadade djur.
”Gunnar var ett magnifikt djur, precis som alla andra djur. Det finns ett talesätt: ’Alla tycker att just deras djur är det mest fantastiska och ingen har fel.’ Mina bästa minnen är från efter olyckan. Vi hade ett jättebra liv före olyckan, men efter visade han mig den verkliga innebörden av styrka, kärlek och medkänsla”, berättar Jason.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.