Möt Picasso – kungen av Nordamerikas vilda mustanger
Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.


I Sand Wash Basin i nordvästra Colorado lever en flock vilda mustanger i full frihet utan mänsklig inblandning. Den mest omtalade av dem är en ståtlig skäckig hingst som fått namnet Picasso efter sin speciella teckning.

Picasso tros vara omkring 30 år vilket gör honom till den äldsta mustangen i flocken. Hans respektingivande ålder verkar även ha gett honom en särskild ställning bland vildhästarna. När Patti Mosbey besökte området sommaren 2014, sade hon till Denver7News, att det såg ut som att de andra hästarna behandlade Picasso nästan med vördnad.

När hon såg hingsten var det som om de andra hästarna hade format sig i två led omkring honom, och när hon tittade närmare verkade resten av flocken dela sig i två led för att göra plats för Picasso när han passerade, ”som att de visade vördnad för kungen”.

Hon beskrev det som att ”det var som att de underkastade sig honom och ingen ville utmana honom”.

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

”Som en Picasso”

Men den vackra brunskäckiga hingsten med sin svart-vita man var omtalad långt innan han uppnådde sin nuvarande ålder, vilken anses ovanlig för en vild mustang i det hårda klimatet med heta somrar och kalla vintrar.

Namnet Picasso fick han för många år sedan när en arbetare från Humane Society var ute för att observera vildhästarna. Han lade märke till hingstens ovanliga teckning och tyckte att han såg ut ”som en Picasso”.

Fotografen Nancy Roberts lyckades få syn på honom 2010 och lade ut bilderna på sociala medier. Då började han bli en berömdhet och snart blev han till den legendar han är idag.

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

”När än jag lade ut en bild på honom blev folk som tokiga. Jag vet inte vad som hände. Han blev bara 'Hästen', 'Kungen av Sand Wash Basin'”, sade hon i en intervju med Denver7News.

Det finns runt 700 vildhästar som strövar omkring på 157 000 tunnland federalt landområde i nordvästra Colorado. Men Picasso sticker fortfarande ut som en väldigt speciell häst, något alldeles extra.

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

Mängder av besökare reser många mil bara för att få en glimt av den berömda mustangen. De har skrivits dikter och målats tavlor av honom, och man har till och med försökt kartlägga hans härstamning för att ta reda på hur den kan kopplas till de olika fläckarna i hans teckning.

Den som kanske har rest längst av alla är Sandy Sharkey från Ottawa i Kanada, som fotograferade vildhästarna i maj 2018. Hon berättade för Denver7News, ”Att se Picasso var nästan som att se Brad Pitt i öknen”.

Enligt sin hemsida hade hon kört ungefär 2 250 mil för att fotografera nordamerikanska vildhästar. Hennes mål är att fånga ”den otämjda friheten hos de vilda hästarna, och uppmuntra andra att hitta sin egen ’vildhästupplevelse’.”

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

Picasso är ett bevis på hur tåliga vilda hästar i frihet är. Trots  en motorväg som passerar genom området, kraftiga åskväder och slagsmål med andra hingstar har han överlevt så här länge. Och hans berömmelse blir bara större ju längre han travar omkring i det öppna landskapet.

Cindy Wright, medgrundare av Wild Horse Warriors for Sand Wash Basin, berättade för 5280, ett magasin i Denver, att ”Picasso är förkroppsligandet av styrka.”

”Folk går dit för att hitta läkning när de känner sig låga. Han är en symbol för konsten att fortsätta och gå vidare.”

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

De senaste åren har det funnits några som tyckt att Picasso borde adopteras, med de flesta är helt övertygade om motsatsen, att han tillhör vildmarken.

Någon gång kommer Picasso förstås gå bort, och han har setts till allt mindre och mindre på sista tiden.

När Picasso dör så kommer det inte att vara slutet på en era. Och oavsett hur länge han lever så kommer hans speciella utstrålning leva vidare i alla vackra bilder som tagits av honom genom åren.

Med tillstånd av Sandy Sharkey, fotograf.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.