Youtube tar automatiskt bort viss kritik mot Kinas regim
Google meddelade i augusti 2019 att det hade inaktiverat 210 YouTube-kanaler som laddade upp videor "på ett koordinerat sätt" om de pågående protesterna i Hongkong. Foto: Ozan Kose, AFP via Getty Images


Vissa fraser som ofta används för att kritisera det kinesiska kommunistpartiet (KKP) tas automatiskt bort från Youtube. Google, som äger plattformen, har tidigare fått hård kritik för sitt nära samarbete med den kinesiska regimen, som är en av världens största människorättsförbrytare.

Kinesiska internetanvändare har nyligen upptäckt att kommentarer med specifik kritik mot KKP tas bort inom sekunder, vilket tyder på att det görs av Youtubes algoritmer.

En av de bannlysta fraserna är ”gongfei”  (共匪), som kan översättas till ”kommunistskurk”. Frasen sägs komma från tiden för det kinesiska inbördeskriget.

Ytterligare en fras som tas bort är “wumao” (五毛), som betyder ”femtio cent” och vanligen används för att beskriva den ”trollarmé” som det kinesiska kommunistpartiet använder för att sprida sin propaganda online. Det sägs att trollen brukade få 50 cent i ersättning för varje inlägg.

Epoch Times har testat båda dessa fraser upprepade gånger med olika Youtube-konton och olika videor. Resultatet har alltid blivit detsamma, vilket är att kommentarerna har tagits bort inom 20 sekunder.

Google, som äger videoplattformen, har inte svarat på en förfrågan om kommentar.

Frågan uppmärksammades den 13 maj av Jennifer Zheng, som producerar innehåll på Youtube med fokus på Kinanyheter.

Hon postade en video med en person som visade när kommentarerna togs bort. Därefter har även andra personer bekräftat iakttagelserna. Även Taiwan News har uppmärksammat saken.

Koppling till Kinas kommunistparti 

Google har fått upprepad kritik för sitt påstådda nära samarbete med KKP.

Sedan 2018 har Google samarbetat med ett ledande forskningsorgan för artificiell intelligens (AI) vid Tsinghua University, en prestigefylld kinesisk akademisk institution som också bedriver AI-forskning för den kinesiska militären.

Google har också mött kritik efter att det 2018 kom information om att de i hemlighet utvecklade en censurerad sökapp för den kinesiska marknaden, som en del av ett projekt kallat ”Dragonfly.”

Enligt insiderinformation som läckt till Intercept, var den kontroversiella Google-appen utformad för att länka användarnas sökhistorik med deras telefonnummer, vilket underlättar för regimen att komma åt dissidenter.

Lagstiftare, företrädare för mänskliga rättigheter och till och med vissa anställda på Google har öppet talat emot projektet, vilket har lett till att det, vad det verkar, har lagts ner.

Google drev en censurerad version av sin sökmotor i Kina mellan 2006 och 2010, men slutade efter att företaget uppgett att en cyberattack från Kina hade riktat in sig på dussintals kinesiska människorättsaktivisters Google-mailkonton.

Människorättsbrott

Kina är en av världens största förbrytare mot mänskliga rättigheter, enligt människorättsobservatörer. Under de senaste decennierna har kommunistregimen dödat hundratusentals samvetsfångar för att sälja deras organ i Kinas transplantationsindustri, enligt omfattande undersökningar som gjorts sedan anklagelser om dessa brott började framkomma år 2006.

Förra året drog en oberoende tribunal i London slutsatsen att statssanktionerad organstöld från samvetsfångar, där donatorerna dödas i processen, har pågått i åratal i Kina ”i omfattande skala”, och att den pågår än idag.

KKP har världens mest sofistikerade system för internetcensur, där tiotusentals personer manuellt tar bort innehåll, och för att göra negativa eller positiva inlägg och kommentarer utifrån regimens instruktioner.

Kinas kommunistparti kräver att företag som är verksamma i Kina censurerar ämnen som det anser vara känsliga, såsom demokrati, mänskliga rättigheter, och de pågående förföljelserna av människor i Kina, som Falun Gong-utövare, tibetanska munkar, underjordiska kristna, uigurer och andra rättighetsaktivister. Företag tvingas också att dela all sin information som finns lagrad i Kina med regimen.   

Googles verkställande direktör Sundar Pichai har tidigare sagt att företaget har investerat i Kina i flera år, och planerar att fortsätta att göra det.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.