Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker att den växande extremistmiljön är oroväckande, men väntad.
– Det här är en utveckling vi sett i ett antal länder i Europa, säger han.
TT: Hur oroande är det att extremismmiljöerna växer så kraftigt, framförallt den islamistiska?
-Det är oroväckande och det är också bakgrunden till att regeringen de senaste åren vidtagit ett antal kraftfulla åtgärder, säger Ygeman.
TT: Hur väntad är den här ökningen?
– Det här är väl framförallt en beskrivning av vad som hänt de senaste åren och det har ju varit känt. Vi har sett en ökning av våldsbejakande extremism och en ökning av sympatisörer i den delen också, framförallt med utbrottet av Syrienkriget, säger Ygeman.
TT: Vad säger det här om Sveriges arbete mot radikalisering?
– Jag tror att det säger ganska lite. Det här är en utveckling vi sett i ett antal länder i Europa. Däremot visar det ju att det har varit rätt att vidta de åtgärder vi gjort. En permanent centrum mot våldsbejakande extremism, att vi utökat budgeten för att arbeta mot våldsbejakande extremism, att vi stärkt säkerhetspolisens budget nu i tre år, säger Ygeman
TT: Säpo talar om ett nytt normalläge. Har Säpo tillräckligt med resurser och verktyg?
– Ja, det har de. Och vi har som sagt tillfört bara senaste året 200 miljoner kronor i varaktig nivåhöjning. Vi bedömer fortlöpande säkerhetspolisens behov av medel och kommer att återkomma i höst med en ny bedömning, säger Ygeman.
TT: Säpo uppger att främsta orsaken till ökningen är Islamiska statens propaganda. Vad kan man göra åt det?
– Jag tror att den måste mötas med motbudskap, både på nätet men framförallt kanske i lokalsamhället, där de här människorna finns och vistas och mötas av en motpropaganda som är begriplig i deras kontext. Där finns det nog mer att göra, säger Ygeman.
TT: Kan det bli aktuellt med någon typ av censur på nätet mot IS-propaganda?
– Nej, åsikter ska mötas med åsikter, säger Ygeman.
(TT)