Sverige har misslyckats med det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism.
Den slutsatsen drar terrorexperten Magnus Ranstorp efter nyheten om att antalet våldsbejakande islamister i Sverige nu räknas i tusental.
– Vi har inte jobbat skarpt mot de här miljöerna, säger han.
Antalet våldsbejakande extremister har gått från hundratals till tusentals de senaste åren och störst är ökningen när det gäller islamister, enligt en ny bedömning från Säpo.
Utvecklingen förvånar inte Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.
– När IS utropade ett kalifat var det som att släppa anden ur flaskan. Det startade en våg av stöd och sympatier och salafismen fick ett bredare genomslag samtidigt som sociala medier underlättade för individer att länka sig samman, säger Magnus Ranstorp.
Ökar risken
Tongivande predikanter flyttade fram sina positioner och många personer som dittills befunnit sig i gränslandet tog steget över.
Men det handlar också mycket om en misslyckad integration och avsaknad av effektiva åtgärder mot extremism, enligt Ranstorp.
– I Sverige har vi satsat nästan allt på arbete på mer långsiktiga insatser, som att höja kunskapen hos kommunanställda, men vi har inte jobbat skarpt mot de här miljöerna, säger han.
TT: Ökar detta risken för terrordåd på svensk mark?
– Självfallet ökar det risken. Vi har redan sett konsekvenserna av återvändarna, då två svenskar deltog vid attentaten i Paris och Bryssel. Det kan inte bli en tydligare larmklocka, säger Ranstorp.
Bryta segregationen
Han efterlyser krafttag i de utsatta områdena.
– Det gäller att trycka tillbaka extremismen. Problemet är att vi inte har några verktyg. Det enda verktyg vi har är Säpo som när det redan gått väldigt långt får rycka in, säger Magnus Ranstorp.
– Man måste bryta segregationen, annars kommer det att gå åt ett håll - och det kommer att bli värre.
(TT)