Wifi i skolorna – ett experiment med nästa generation Del 2
Kommersiella trådlösa system utsätter barn för de högsta strålningsnivåerna
I sin utbildning använder barn elektroniska hjälpmedel i en miljö som är mättad av strålning från kommersiella wifi-nätverk. Foto: Cheryl23/Pixabay


Det här är del två i en serie på två om hälsoriskerna med trådlösa nätverk i skolor. Här finns del 1.

Internet har frigjort den mänskliga kunskapen. Aldrig tidigare har det varit så lätt att lära sig så mycket. Samtidigt har det naturligtvis även gett oss en distraktion och skapat en grogrund för internet-troll och felinformation. Ska internet få beröm för något så är det ändå hur det underlättat utbildningen.

När det gäller tillgång till detta hav av information har vi två val: trådbundet eller wifi. De flesta skolor har anammat den trådlösa revolutionen. Det är lätt att se varför. Jämfört med fast internet är trådlöst enklare, billigare och snabbare för skolor att installera.

Idag har elever bytt anteckningsböcker och läroböcker mot bärbara datorer, mobiltelefoner, iPads och olika slags ”smarta” enheter anslutna till en kraftfull trådlös infrastruktur som gör att de kan användas praktiskt taget var som helst på skolan.

Den trådlösa webben medför dock samtidigt en stor nackdel. Enligt läkare och forskare riskerar elever och lärare som vistas i dessa skolor sin hälsa.

Lärare i riskzonen

Mikrovågssjuka kan även påverka lärare som arbetar i omgivningar med wifi. Laurie Brown, lärare vid Los Angeles Unified School District (LAUSD), säger att hon inte visste någonting om hur trådlös teknik påverkar hälsan förrän hennes skola installerade ett wifi-system av kommersiell standard i april 2015. Idag säger hon att de skador som har orsakats av den här tekniken är omöjliga för henne att ignorera.

– Vi hade wifi tidigare, men det uppgraderade systemet hade nu två anslutningspunkter i varje klassrum, vilket tillförde totalt 190 anslutningspunkter till skolan, inklusive ytterligare signalförstärkare för att förhindra att man tappar uppkopplingen, säger Brown.

– Allt det här var för de nationella proven och 2000-talets undervisning.

När Browns elever gjorde de nationella proven hade alla varsin trådlös bärbar dator (Chromebook) för att komma åt det nya systemet. Efter bara två timmar i den här nya högteknologiska miljön började Brown känna flera symtom: stickningar och sveda i huden, andningsproblem och en stigande hjärtfrekvens. Anklarna började klia och näsgångarna började svälla.

Vid läsårets slut var Brown hemma minst två dagar per vecka.

Symtomen blev värre och snart kunde Brown knappt klara en hel dag. Innan det nya systemet installerades var Brown sällan sjuk och hade sparat nästan 800 timmars ledighet för sjukdom. Men efter installationen av den nya utrustningen var hon sjuk hela tiden. Vid läsårets slut var Brown hemma minst två dagar per vecka.

– Det började kännas hemskt, säger hon.

– Jag åkte hem från skolan och kände mig så urdålig. Jag har aldrig varit en person som haft huvudvärk, och så fick jag all den här huvudvärken som var så konstig.

Brown känner till minst tio lärare och anställda som har klagat på symtom som de spårade till skolans wifi. Två gick i pension, en från en annan skola slutade och minst tre (inklusive Brown) har lämnat in skadeståndsanmälan till LAUSD. Först förnekades alla deras påståenden.

Brown är nu sjukskriven, men vill hellre ha tillbaka sitt gamla liv. Idag, om någon bara använder en mobiltelefon i närheten av henne, kan hennes inflammatoriska symtom snabbt komma tillbaka, liksom andra ibland försvagande symtom.

– Det tar helt över och det är trist eftersom det tar bort livsglädjen och ens livsstil, säger hon.

– Jag är en person som är utåtriktad, lättsam och gillar att göra saker för andra. Jag har inte varit någon med höga krav. Det får mig att känna mig obekväm, att känna att jag är till besvär för andra.

För skolor som är villiga att göra anpassningar har livet vänt. Överklaganden med stöd av lagen American with Disabilities Act har gjort att vissa skolor har tagit bort wifi-routrarna i klassrummen där det finns elöverkänsliga personer, och om de fortfarande är påverkade så har man i vissa fall tagit bort routern i närliggande klassrum.

Hon säger att hon inte bara mår bättre i klassrummet, utan hennes elever är också lugnare och kan fokusera bättre.

Sheila Reavill som är lärare, drabbades av mikrovågssjuka, men hon övertygade sin skola om att kabelansluta sin internetanslutning och att ansluta bärbara datorer med en adapter. Det finns inget wifi eller bluetooth i Reavills klass och de barn som har mobiltelefoner med sig stänger av dem när de är i rummet

– Hon säger att hon inte bara mår bättre i klassrummet, utan hennes elever är också lugnare och kan fokusera bättre, säger Tachover.

Redan innan de installerades såg experter faror i uppgraderingen av skolornas wifi. År 2013 skrev Herbert ett varningsbrev till LAUSD med hänvisning till de tusentals vetenskapliga artiklar som har samlats under årtionden, som dokumenterar ogynnsamma hälso- och neurologiska effekter av radiofrekvent och elektromagnetisk strålning (RFR/EMF).

”RFR/EMF från wifi och mobilmaster kan ge en oorganiserande effekt på förmågan att lära sig och att komma ihåg, och kan också vara destabiliserande för immuna och metaboliska funktioner”, skrev Herbert. "Detta kommer främst att göra det svårare för vissa barn att lära sig, särskilt de som redan har problem."

Brevet blev viralt på nätet, men skoldistriktet lade knappt någon tanke vid det.

– Vet ni vilka som reagerade? Brandmännen, säger Herbert.

– De hade det här meningslösa slöseriet med tid och pengar där de satte master precis bakom alla brandstationer. Så gissa vad? Alla brandmän blev sjuka.

Trycker på för förändring

Medan fler människor blir medvetna om farorna med trådlös strålning och wifi i skolor, görs insatser från lärarföreningar, föräldraorganisationer och läkargrupper för att ta itu med problemen.

En allmänt föreslagen lösning är att skolor antar ett trådbundet system. Detta skulle göra det möjligt för elever att ha ett mer tillförlitligt höghastighetsinternet men utan mikrovågsstrålning. Kostnaden skulle bara vara något högre än ett trådlöst system.

Även om installation av ett trådbundet system skulle innebära en högre initial kostnad kan det spara skolor miljontals på lång sikt, liksom att säkerställa hälsan hos barnen som går i dessa skolor. Tachover säger att de flesta skolor inte är försäkrade för hälsoeffekter relaterade till trådlös strålning eftersom de flesta försäkringsbolag lärde sig sin läxa av tobak och asbest och har gjort en uteslutning när det gäller trådlöst.

En del förändringar kan komma i form av nya lagar. I Massachusetts finns nu sju lagförslag med tanke på frågan om trådlös teknik i en handfull skolor.
Deb Mayer driver Oregon-avdelningen i Parents Across America (PAA). Hennes organisation införde tre lagförslag i delstatens lagstiftande församling som riktar sig till barns ökande exponering för trådlös strålning.

– Vi är inte emot teknik. Vi är emot användning som inte är säker och emot oansvarigt bruk, säger Mayer.

Djupt begravd i mobiltelefonhandboken finns tips om hur man använder mobiltelefonen säkrare.

Ett lagförslag skulle göra det möjligt för föräldrar som är försiktiga med wifi att välja ett alternativ för sitt barn och uppmanar att barnen ska få ha en paus under dagen så att de får chans att gå ut och röra på sig. Ett annat lagförslag kräver korrekt märkning av trådlös teknik. Djupt begravd i mobiltelefonhandboken finns tips om hur man använder mobiltelefonen säkrare. I lagförslaget ber man om att få de här tipsen mer tydliga med tydliga varningsetiketter så att konsumenter tar säkerheten mer på allvar.

Inget av de här lagförslagen gick dock igenom.

Det tredje lagförslaget (283) gick igenom. Det fokuserar på att förbättra allmänhetens förståelse för den biologiska effekten av trådlöst. Den kräver att offentliga och privata skolor distribuerar information om de potentiella hälsoriskerna med trådlös nätverksteknik till anställda, elever och föräldrar eller vårdnadshavare.

Den kräver också av statens hälsovårdsmyndighet att gå igenom vetenskapligt granskade, oberoende finansierade studier om effekterna av exponering för mikrovågsstrålning i skolor och liknande miljöer, särskilt exponering som härrör från användning av trådlösa nätverkstekniker. Därefter uppmanas hälsovårdsmyndigheten att ta fram riktlinjer baserade på denna översyn.

Mayer säger att den studie som lagförslag 283 kräver skulle vara ute i juli. Men på grund av komplikationer med covid-19 har den skjutits upp till januari 2021.

– Vi tacklade inte 5G i något av de här lagförslagen, men nu har det blivit det mest aktuella problemet. Vi skulle vilja göra något åt det snart, säger Mayer.

Den största utmaningen är att få skolor, lagstiftare och allmänheten att behandla frågan med det allvar som den förtjänar. 

Deb Mayer, Parents Across America

Oavsett vilken form lagstiftningen har, så säger Mayer att den största utmaningen är att få skolor, lagstiftare och allmänheten att behandla frågan med det allvar som den förtjänar.

– Att få människor att tro att det vi säger är verkligt och sant är verkligen ett tungt lyft, eftersom de inte vill tro att det finns en nackdel med deras elektroniska enheter, säger Mayer.

– Och särskilt vill de inte tro att det är en dålig sak att ge uppkopplade skärmar till sina barn.

Herbert säger att en annan anledning till att människor kan vara resistenta mot att se det här problemet är att all den här trådlösa strålningen kan påverka vårt omdöme.

– Ditt omdöme är i sig avstängt när din hjärnfunktion ändras på något sätt. Du kan missa saker – missa skillnader eller vara oorganiserad på sätt som du inte inser förrän du kommer ut ur det. Du kanske aldrig kommer ut ur det, säger Herbert.

– Bara något att tänka på när vi försöker titta på vår ökande exponering för elektromagnetiska vågor.

Följ Conan på Twitter: @ConanMilner

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.