Så göder den moderna världen narcissismen – del 1
Våra urbana online-liv stimulerar ett sinnelag som förstör relationer och hotar arbetsplatser
Unga människor växer upp i en värld som uppmuntrar dem att vara själviska och hedonistiska. Foto: Philippe Lopez/AFP via Getty Images


Det här är första delen i en serie på två delar.

Ett uppblåst ego är ingen nyhet. Man har använt den gamla grekiska myten om Narcissus i århundraden för att utropa hans motbjudande uppträdande. Berättelsen handlar om en vacker, ung jägare som söker efter den perfekta partnern. Flera damer hänger honom i hälarna, men Narcissus ser dem alla som underlägsna.

Berättelsen slutar med att Nemesis, hämndens gudinna, leder Narcissus till en damm där han blir föräldskad i sin egen spegelbild och dör ensam.

Liksom många andra äldre berättelser är myten om Narcissus en avskräckande saga. Den varnar för riskerna med att bli för självupptagen. Freud lånade berättelsen för att skapa begreppet narcissism – ett mentalt tillstånd som karaktäriseras av skamlös beundran av sig själv och en kronisk avsaknad av empati.

W Keith Campbell, psykolog inom området social-personlighet, forskare och professor i psykologi vid University of Georgia, säger att när han började studera narcissism för över 25 år sedan så fanns inget stort intresse för ämnet. På den tiden sågs det som en dammig, gammal psykoanalystisk term, med liten relevans på den tiden.

Men de senaste åren har intresset för begreppet exploderat med en mängd artiklar och böcker i ämnet.

Mer än någon generation tidigare trånar vi efter att känna oss speciella, och vi har aldrig förut haft fler möjligheter att uttrycka det.

Enligt Campbell befinner vi oss nu i en narcissistisk epidemi eftersom många delar i det moderna samhället underblåser det. Hans senaste bok ”The New Science of Narcissism: Understanding One of the Greatest Psychological Challenges of Our Time—and What You Can Do About It,” pekar på olika sätt som den moderna kulturen göder detta beteende.

– Om man skulle designa ett samhälle där narcissismen skulle frodas så skulle det vara ett samhälle där jag kunde ha många ytliga relationer, där människor aldrig fick reda på mitt rykte om jag lurade andra, eftersom jag bara kunde hitta nya relationer, säger Campbell.

– Det skulle vara ett samhälle där stil stod över substans.

Självcentrerat stadsliv

Det är lätt att se hur vår kultur marknadsför ett sinne för berättigande och själviskhet. Inflytelserik underhållning och marknadsförande industrier har stimulerat våra begär i årtionden, slipat vår aptit för status och odlat en längtan efter berömmelse. Mer än någon generation tidigare trånar vi efter att känna oss speciella, och vi har aldrig förut haft fler möjligheter att uttrycka det. Med en noggrannt iscensatt selfie kan vi visa upp vilket ögonblick vi vill i våra liv, eller offentligt dela en svidande recension av en produkt eller service som inte möter våra förväntningar.

Till och med formatet på de moderna sociala miljöerna bidrar till det här självuppfyllande sinnelaget. Campbell noterar att narcissism frodas bäst i stora städer och online – platser där man kan bibehålla en viss grad av distans och behandla dem som finns omkring en som utbytbara. Detta beteende blir mycket svårare att upprätthålla på en mindre ort eller i ett sammanhang med nära sammanhållning, där alla känner till ens förehavanden.

– Narcissism trängs ut från sådana sammanhang eftersom människor inte vill ha det där. Om du är självupptagen, så vet alla det, så de bara ignorerar dig, säger Campbell.

Självsäkerhet och konsekvenser

Trots alla sätt som självcentrering säljs på oss medför en narcissistisk världssyn alltid ett oundvikligt hinder: det förstör relationer. Fråga vem som helst som har varit gift med eller som har arbetat för en narcissist. Forskning visar att de människor som påverkas mest av den här personlighetsstörningen är de som lever och arbetar nära de här individerna.

Ändå tenderar narcissister att vara mycket attraktiva. Åtminstonde i början. Campbell säger att de här personerna ofta uppvisar självsäkerhet och kraft, vilket är positiva drag hos en potentiell partner. Med tiden falnar dock deras charm; när man upptäcker att de bara är där för sin egen skull.

En fullfjädrad narcissist har å andra sidan ingen ödmjukhet. Han lever uteslutande för att lyfta sitt ego och känner ingen ånger för dem han sårar.

Liksom med andra mentala tillstånd finns det ett spektrum för narcissismen. Vi kan alla ha tillfällen när vi känner att livet är orättvist eller att vi inte får det vi förtjänar av det, på grund av små besvär. Särskilt när vårt ego känns hotat kan vi lätt avfärda andras känslor och bara tänka på våra egna vinster och förluster. Förhoppningsvis kan ödmjukhet och medkänsla snabbt föra oss tillbaka till ett mer balanserat perspektiv.

En fullfjädrad narcissist har å andra sidan ingen ödmjukhet. Han lever uteslutande för att lyfta sitt ego och känner ingen ånger för dem han sårar. För att diagnosticera de mest extrema fallen – narcisstisk personlighetsstörning – handlar det om flera faktorer, men en nyckelfaktor är när beteendet orsakar skada. Campbell säger att människor som bara är arroganta, men som fortfarande fungerar hyfsat utan att skada andra, inte bör diagnosticeras med en personlighetsstörning.

Epoch Times frågade Campbell om vad som bidrar till narcisstiskt beteende, och steg vi kan ta för att gå emot den här trenden.

Frågor och svar

Epoch Times: När jag tänker på en narcissist föreställer jag mig någon som är mycket utåtriktad och självsäker, till och med kaxig. Men du säger att det finns en annan, vanligare sorts narcissist som är skör och förtäckt?

W Keith Campbell: När de flesta tänker på narcissism så tänker de på de grandiosa. Det här är någon som känner sig viktig, känner berättigande, bestämdhet och har ett stort självförtroende. Det här är människor som är uppfyllda av sig själva, men det går ganska bra för dem i livet eftersom de inte är rädda för att gå på date, att vara politiker eller att vara kända.

Den grandiosa narcissisten har blivit viktigare i vår moderna värld med sociala medier. De gör fler inlägg och de gör mer reklam för sig själva. De är mer upp i våra ansikten. Så man ser mycket mer av det.

Men det finns en annan form av narcissim, som syns mer i det kliniska och det är sårbar narcissism. Den sårbara narcissisten vill fortfarande ha uppmärksamhet, men de är verkligen rädda för negativ uppmärksamhet och för att bli attackerade. Så det är verkligen en balansgång. Det är en plågsam process.

Som sårbar narcissist tänker du fortfarande att du är fantastisk, men du tänker helt enkelt att andra människor är idioter. Sårbar narcissim är kärnan i många problem och i mycket lidande. Jag ser det i mig själv hela tiden – mitt berättigande och min försvarshållning. Någon säger något och jag blir sårad av det. Det är smärtsamt.

Terapeuter som har talat om narcissism sedan 1960-talet eller innan, har sett människor som är mer sårbara än grandiosa. Det kunde komma in en deprimerad person, men när de sedan började prata märkte terapeuten att den här personen verkligen var uppfylld av sig själv. De tror bara att ingen uppskattar deras genialitet.

Det är den extrema formen. I en mild form tänker personen högt om sig själv och att ingen uppskattar dem, men de är för rädda för att gå ut och kämpa för det. De lever i ett utrymme fyllt av rädsla, där de vill ha uppmärksamhet och de är rädda för att få det. De är ofta oroliga.

Det är mer sannolikt att de här människorna uppsöker en terapeut på grund av att de lider. De känner den osäkerheten. När det gäller en grandios narcissist är det frun och barnen som lider. Dina anställda lider, men du lider inte så mycket. Du är nöjd med dig själv. På ett sätt fungerar det tills det inte gör det.

Epoch Times: Hur drar man gränsen mellan de som bara har narcissistiska drag och de som har en genuin störning?

Campbell: För att det ska vara en klinisk störning behöver man ha en hög grad av narcissistiska drag och läser man DSM-5 [Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, femte utgåvan] så är det en blandning av grandios och sårbar. Men man måste också ha försvagning. Det här är viktigt. Det behöver ställa till det i livet på något sätt. Det kanske skadar ditt beslutsfattande eftersom du tar för många risker, eller du kanske är för självsäker och skadar dina relationer. Det här är mycket viktigt med en grandios narcissist, för du kanske inte mår dåligt, men du har förstört ditt äktenskap eller har förstört din arbetsplats.

En sårbar narcissist kan ha försvagningar som depression eller ångest. Men du behöver få en diagnos av en psykiatriker. Det är därför du aldrig hör mig säga ”Den där personen har en narcissistisk personlighetsstörning”. Att ställa en klinisk diagnos kräver signifikant klinisk försvagning, och det är svårt att göra på avstånd. Det är därför jag lämnar det till proffsen.

Epoch Times: Det är tydligt varför en sårbar narcissist kan vilja söka hjälp, men hur kan grandiosa narcissister ändra sig? Om man tror att man är oslagbar, hur erkänner man att man har problem?

Campbell: Enligt den mesta forskningen, om det finns ett problem i terapin med en grandios narcissist, så uteblir de helt enkelt. Eller så kontaktar de inte någon terapeut alls.

Men de vet att de har problem. En studie nyligen som en av våra studenter gjorde tittade på en stor grupp narcissister och frågade om de var medvetna om sina drag, positiva eller negativa. Vi såg att grandiosa narcissister erkände att de var rätt fientliga. De visste att de var elaka ibland. De visste att det var ett problem och de önskade att de inte var så mycket på det viset.

Så de är medvetna om det, och jag tror att det finns tillfällen där att arbeta med folk. Jag har personligen hört människor säga att de vet att de har sårat sin familj och sårat sina relationer. De här människorna kommer att se en glad familj och säga ”Det vill jag ha i mitt liv”. De kanske inte vill släppa det de gör för sig själva, men de ser att det ser fint ut att ha en familj.

I del 2 av artikelserien berättar W Keith Campbell mer om empati, relationer och hur vi som föräldrar kan hjälpa våra barn att undvika att bli narcissister. 

Följ Conan på Twitter: @ConanMilner

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.