WHO: Ingen skärmtid för barn under två år
Barn under fem år bör undvika för mycket skärmtid. Det rekommenderar WHO. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Barn under fem år bör undvika för mycket skärmtid. Är barnet under två år ska det inte vara någon skärmtid överhuvudtaget. I stället är det viktigt att de får tillräckligt med sömn och mycket tid till fysisk aktivitet. Det är några av de nya riktlinjerna som Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar.

Barn ska inte heller vara fastspända i en vagn eller stol mer än timme i taget.

Fördelar med fysisk aktivitet

– Att uppnå god hälsa för alla innebär att göra vad som är bäst för hälsan redan från början. Den tidiga barndomen präglas av snabb utveckling och en tid där familjens livsstil kan anpassas så att den ger bättre förutsättningar för en god hälsa, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

De nya riktlinjerna vad gäller fysiskt aktivitet, stillasittande och sömn för barn under fem år har en expertpanel på WHO kommit fram till. De har gjort bedömningar hur barnen påverkas av för lite sömn, tid som spenderas på att titta på skärmar (som till exempel mobil, ipad eller tv) eller vara fastspända i en stol eller barnvagn. Man har också tittat på fördelarna med ökad fysisk aktivitet.

– Genom förbättrad fysisk aktivitet, minskat stillasittande och att man säkerställer god sömn för unga barn så förbättras deras fysiska, mentala hälsa och välbefinnande. Det hjälper också till att förebygga barnfetma och sjukdomar senare i livet, säger Fiona Bull, programchef för WHO, i pressmeddelandet.

Viktigt att börja tidigt

23 procent av ungdomarna och 80 procent av vuxna i dagens samhälle rör på sig för lite. Därför menar Världshälsoorganisationen att det är viktigt att man tidigt i livet börjar skapa ett hälsosamt mönster. Detta då det ofta kommer att hänga kvar i ungdomen och vuxen ålder.

WHO rekommenderar att barn är aktiva under en dag på flera olika sätt. Framför allt är aktiviteter på golvet bra. Ju mer desto bättre. Barn ska heller inte vara fastspända i mer än timme. Skärmtid ska undvikas och när det väl är fastspänt uppmuntras att man läser eller berättar en saga för barnet. Det är viktigt också att barnet får mycket och god sömn.

För barn mellan ett och två år rekommenderas att de involveras i fysiska aktiviteter i åtminstone 180 minuter per dag. Skärmtid för ettåringar ska helt undvikas. Barn som är två år bör max få en timmes skärmtid. Det samma gäller för barn mellan tre och fyra år.