Barn som får i sig för mycket socker riskerar att drabbas av hål i tänderna, fetma och diabetes senare i livet. Världshälsoorganisationen vill se ett förbud mot tillsatt socker i barnmat – men Livsmedelsverket håller inte med.
Barnmat som säljs i Europa innehåller mer socker än vad som är hälsosamt för de allra yngsta barnen. Det visar två nya studier från Världshälsoorganisationen (WHO), vilket SVT var först att rapportera om.
Studierna utgick från innehållet i mat och dryckesprodukter från Wien, Budapest, Sofia och Haifa, avsedda för barn mellan sex månader och tre år.
I tre av städerna kom mer än tredjedel av kalorierna, i över hälften av produkterna, från socker. Men någon motsvarande sammanställning över mängden socker i barnmatsprodukter i Sverige finns inte.
Görs kontroller
Det finns EU-gemensamma regler som reglerar sammansättningen av barnmat, och där finns en gräns för hur mycket socker maten får innehålla. I Sverige görs också livsmedelskontroller med jämna mellanrum.
– Barnmat kontrolleras på samma sätt som andra livsmedel så att den är säker och har rätt sammansättning, och det har inte funnits anledning att specifikt undersöka barnmatstillverkarna, säger Eva Södergren på Livsmedelsverket.
Verket anser precis som WHO att frågan om socker i barnmat är viktig, men för Sveriges räkning föreslås inget totalförbud.
– Vi arbetar aktivt tillsammans med EU med att uppdatera regler för barnmat och ser över hur man på bästa sätt kan begränsa mängden socker. Sedan ger vi också rådet till föräldrar om att minska mängden sötade livsmedel så långt det går och undvika söta drycker.
Stora hälsorisker
Det finns stora hälsorisker med för stora mängder tillsatt sockersöt barnmat. Livsmedelsverket anser att det är viktigt att minska mängden tillsatt socker i barnmat.
– Socker innehåller mest tomma kalorier, och väldigt lite näring, vitaminer och mineraler. Om man ger barn mycket sötade livsmedel vänjer sig barnet vid söta smaker. Då riskerar dem att få i sig mycket kalorier på sikt, vilket kan leda till övervikt, fetma och typ diabetes senare i livet. Man riskerar även att få karies och hål i tänderna.
– Det är också viktigt att barn får lära sig många olika smaker och konsistenser. Då hjälper man dem från början till bra matvanor och ger dem en chans att utveckla en hälsosam livsstil.
(Fanny Hällegårdh/TT)