Naturlig hälsa: Gör egen probiotisk blåbärssylt – nyttig och god
Väl tillvaratagna blåbär med honung och mjölksyrabakterier. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Goda tarmbakterier hjälper tarmen och oss att hålla oss friskare. Dessa bakterier kan vi tillföra på olika sätt; som kosttillskott i form av hälsoshots, via kefir och yoghurt eller genom att äta mjölksyrade grönsaker. Det är också enkelt att göra egen probiotisk mat, som kombucha, eller probiotisk sylt.

Med probiotika menas kost eller kosttillskott med levande bakterier som är gynnsamma för hälsan i tillräckliga mängder.

På apoteket finns probiotiska ”magdroppar” anpassade för bebisar och barn. Det passar till exempel när de har svårt med matsmältningen eller som stöd för immunförsvaret om barnet måste ta antibiotika, vilket dödar både bra och dåliga bakterier.

I affären kan vi köpa mjölksyrade grönsaker, som ”surkål”, och kefir och yoghurt. För att mjölksyra grönsaker krävs egentligen inget mer än grönsakerna själva och salt. Bakterierna finns naturligt på grönsakerna, men man kan också tillsätta vassle, som man får när man låter yoghurt rinna av. Är man bara renlig vid tillredningen så brukar syrningen lyckas bra.

Hemgjord kefir eller kombucha kräver en bakteriemassa som start, och som sedan ”matas” för att växa till och hållas vid liv. En sådan bakteriekultur kan hållas levande länge och ge mycket gott för kroppen.

Blåbär – nyttigt och gott. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Tarmvänligt

Lisa Billö driver webbsidan Helande Mat med recept på tarmvänlig kost, som kan hjälpa mot bland annat allergier. Hon tipsar om att göra egen probiotisk sylt, där bären inte värms upp och därmed har all näring bevarad, och utan tillsatt socker. Bakteriekulturen tillsätts i form av vassle och sylten sötas, om man vill, med lite honung. Tillsatsen av bakterier gör ingen skillnad på syltens smak och sylten är klar på några dagar.

Med hjälp av bakterierna blir sylten fermenterad, vilket bidrar till en längre hållbarhet. Anledningen är att de goda bakterierna hjälper till att hålla "ordning", säger Lisa. Sedan beror förstås hållbarheten på sylten på hur mycket syre som kommer åt. Men rätt syrat och oöppnat håller den många veckor vid förvaring i kyl. En burk som öppnas ofta så att syre släpps in förkortar hållbarheten till ungefär en vecka och därför tipsar Lisa om att göra små burkar och öppna en i taget.

Vasslen får man genom att hälla yoghurt i ett kaffefilter som man ställer i en sil över en skål, eller i en kaffetratt som inte har smak av kaffe. Det som rinner ur yoghurten kallas vassle och innehåller en mängd nyttiga bakterier. Här följer även med mjölkprotein, vilket har betydelse för den som är allergisk mot det. Den som bara är känslig mot mjölkprotein kan äta den probiotiska sylten, eftersom proteinet är bearbetat och därför mer lättsmält. Laktosen försvinner i fermenteringsprocessen.

Som alternativ för den som är allergisk mot mjölkprotein går det också att använda kapslar med mjölksyrabakterier, som finns i hälsokostbutiker.

Sylt med dubbel nytta, både av blåbären och mjölksyrabakterierna. Även honungen innehåller mycket nyttigt. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Probiotisk blåbärssylt

Det här behövs

4 dl blåbär

2 msk vassle

ca 1 msk honung

1 nypa oprocessat salt

Gör så här

Mosa bären lätt med en gaffel. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om och häll upp på en glasburk, med tättslutande lock.

Stäng burken och låt den stå i rumstemperatur i 4-6 dagar. Snurra runt burken lätt varje dag för att undvika att mögel bildas på ytan.

Förvara den färdiga sylten i kylskåp.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.