Göteborgs hamn är svårt drabbat av nätattacken Petya, som gör att datorsystemen slagit ut.
– Det är riktigt illa nu. Man kan inte ens hämta ut containrar i Göteborg och Århus, säger Joachim Steivik vid speditionsbolaget Swedebridge.
Datorviruset Petya har slagit till mot fraktjätten A.P. Moller-Maersk, och slagit ut bolagets IT-system. Det slår i sin tur mot Göteborgs hamn, som redan är påverkad av den segdragna hamnkonflikten.
– För det första kommer det knappt in något gods på grund av strejk och blockader. Och det lilla som kommer in kan man nu inte ens hämta ut på grund av att datasystemen ligger nere. Och mycket av det godset kommer till andra hamnar, däribland (danska) Århus, där det också är AP Maersk som sköter driften, säger Joachim Steivik.
För kunderna innebar det redan innan attacken en omkostnad att bekosta transporten från Århus. Och nu blir det ytterligare kostnader när containrarna blir stående även där, då datasystemet ligger nere.
– Kunder kommer att gå omkull på grund av det här, säger Steivik.
Ringer inte polisen
I vilken grad svenska myndigheter och organisationer i övrigt är drabbade är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ännu okänt.
– Av erfarenhet vet vi att det tar tid eftersom de drabbade har lite annat för sig än att ringa till polisen och göra anmälningar, säger polisens IT-brottsspecialist Anders Ahlqvist.
Enligt tekniksajten Breakit har datorer hos en svensk bank och flera andra svenska storföretag infekterats av den skadliga koden som låser och krypterar de drabbades datorer, med krav om ersättning för att köpa den krypteringsnyckel som låser upp dem igen.
– Det här är den stora plågan just nu. Det finns en rad olika varianter på det här och det är relativt billigt även om det är ett stort angrepp. Räknar man på totalen kan det bli en riktigt bra affär för den som har gjort det här, säger Anders Ahlqvist.
Skaffa bild
Den svenska polisen kommer att skapa sig en lägesbild under förmiddagen, men ingår endast som en liten bit i ett stort pussel. Den stora sammanställningen sköts av Europol. Oavsett var utredningen landar kommer det inte att skapa några avtryck i den svenska brottstatistiken. Även om de skyldiga åker fast kommer de sannolikt endast åtalas där de befinner sig.
– För de drabbade är det så klart allvarligt. Det handlar inte om 300 dollar i lösensumma, utan det är driftstörningarna som kostar, säger Anders Ahlqvist.
Polisen säger att det kan vara frestande att betala.
– Men vårt generella råd är att betalar man så göder man organiserad brottslighet, säger han.
(TT)