Opaltorget i västra Göteborg ingår i Tynnered/Grevegården som nu sätts upp på listan över de "särskilt utsatta områdena".
– Frågan är vad det gör med självbilden hos alla som bor här, frågar Erik Wickstrand, pastor i Opalkyrkan och själv är uppvuxen nära torget.
Opaltorget ligger mitt i det område som polisen nu tillägger på listan. Arbetet att försöka bryta den negativa trenden har pågått i flera år. Torget är nu en stor byggarbetsplats. Om drygt två år ska stadsdelsförvaltningen flytta hit.
Opalkyrkan är också riven och frikyrkoförsamlingen arbetar i tillfälliga lokaler. Erik Wickstrand är en av pastorerna. Han menar att komma med på listan kan av många upplevas som en belastning.
– Av egen erfarenhet påstår jag att det inte bara är bra. Folk frågar; jag är redan nedtryckt, varför ska jag ta mig upp? säger han.
Han berättar om hur kyrkan försöker skapa kontakt med människor i området, erbjuda aktiviteter och mötesplatser för barn och tonåringar. En del av verksamheten sker med stöd av stadsdelsnämnden.
Känner alla ungarna
På torget ligger godisbutiken som drivs av Sattar. Förnamn räcker, tycker han. Han har sedan barnsben känt de killar som nyligen skjutits till döds i stadsdelen.
– Jag känner alla ungarna. De kallar mig sin andra pappa, säger han.
– Vi försöker hjälpa, men tyvärr, jag ser vart de tar vägen. Man kan inte göra så mycket åt det. Man måste få tag på barnen innan det är för sent, redan när de är tio, tolv år.
Han tittar upp på ett tidningsklipp han hängt upp i affären. Med stolthet säger han:
– Med några har vi lyckats. Han där bor i Falköping, lever ett Svensson/Pettersson liv, med fru och Volvo. Men han har flyttat härifrån.
Utanför i solen sitter Veronika och hjälper Parvana med det svenska språket.
– Jag tänker mig för när jag går ut, erkänner Veronika.
– Särskilt på kvällar och nätter pågår det knarkhandel.
Men hon menar att det går åt rätt håll i området. Det händer saker.
– Polisen gör så gott de kan, men politikerna förstår nog inte fullt ut, säger hon.
Gör stora satsningar
Ändå har stadsdelsnämnden gjort stora satsningar.
– Vi har sett problemet. Det som vi gör, som vi tror är viktigt är att samarbeta och stödja föreningar och civilsamhället i stort, säger stadsdelsdirektör Maria Lejerstedt.
Hon räknar upp aktiviteter.
– Vi försöker mobilisera till vuxenvandringar, har en avhopparverksamhet som hjälper kriminella att bryta med sitt gamla liv och vi satsar på att skapa jobb för kvinnorna för att göra dem mer delaktiga i det svenska samhället.
– Men allt tar tid.
(TT)